LA BANDERETA, SÍMBOL DE LA INDEPENDÈNCIA ARENYENCA

Foto: La bandereta al cimbell del campanar de Santa Maria.

Els de Mar ens vam independitzar dels de Munt en tal data com la festa de la Santa Creu del l’any del Senyor de 1599. Era un tres de maig , que els de Mar, en congregació a la plaça de Santa Maria, varem escollir, extraient rodolins que prèviament s’havien col.locat dins un sac i un noiet de vuit anyets  anava escollint els jurats, els sindics i fins i tot el clavari… I decidiren que, en recordança de l’efemèrides col.locarien, cada any, el simbol de la indpendència : Una bandereta amb els símbols de Sinera..
I des d’aquella data, any rera any, per la festa de la Santa Creu (en aquests temps moderns, el primer diumenge de maig) renovellem el símbol de la independència al capdemunt del campanar de la nostra església.
Any rera any, a les tres en punt del primer diumenge de maig, es puja al campanar, es treu la bandereta vella i es col.loca la nova. Només la guerra va impedir pujar. Ni la dictadura va aconseguir privar-nos del signe.
Fins avui, que uns desaprensius l’han furtada.
Apali, si ho voleu, podeu escoltar la contalla:

Quant a ramonverdaguer

Si hagués de trobar un sol mot per definir-me, diria: aprenent. Aprenent de viure, d'estimar, d'escoltar, de donar, de fruir, de descobrir, de llegir, d'estudiar, de pensar, de parlar, d'escriure, de mirar, de sentir, ... Aprendre, sempre aprendre. I si em demaneu un lema, posaré la mà al sac d'en Salvat Papasseit i diré: Al llavi una flor i l'espasa ferma!
Aquesta entrada ha esta publicada en MARENY-SINERA. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari