ELS NOMS DELS POBLES DEL BATLLIU DE SORT

Foto: Tornafort, poblet del Batlliu de Sort.

Alguna vegada heu perdut hores de son per saber d’on surten els nom de les coses… i dels pobles… és un exercici curiós. A voltes  son fàcils d’escatir: Arenys ve d’areny, terra sorrenca… Arenys de Munt ve de … independència… en fi , cadascú per on l’enfila però sempre es bonic saber si el carrer de l’Or va començar essent el carrer de l’Hort, després, la calle del Huerto… més endavant li tornen a posar carrer de l’hort. Després, en castellanitzar-lo li engalten calle del loro… i nosaltres trempats, en tornar-ho a catalanitzar ens queda un carrer del lloro ben bonic… goita, si voleu escoltar la contalla sabreu com van neixer els noms dels pobles  Tornafort, Malmercat, Sort escolteu la contalla…. i d’afegitó hi trobareu una paraula que he collit darrerament en una conversa amb una avia molt trempada: senatxo. Quan la va dir, vaig sentir una sotragada al meu cervell, sentia la meva avia Tereseta que, de petit, em cridava… Ramon porta’m el senatxu…
Apali! que bé. Doncs avui, si voleu saber com neixen els noms d’alguns pobles del Batlliu de Sort, escolteu:

Quant a ramonverdaguer

Si hagués de trobar un sol mot per definir-me, diria: aprenent. Aprenent de viure, d'estimar, d'escoltar, de donar, de fruir, de descobrir, de llegir, d'estudiar, de pensar, de parlar, d'escriure, de mirar, de sentir, ... Aprendre, sempre aprendre. I si em demaneu un lema, posaré la mà al sac d'en Salvat Papasseit i diré: Al llavi una flor i l'espasa ferma!
Aquesta entrada ha esta publicada en CONTES. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari