SERRALLONGA

DE SINERA ESTANT.....

I SI EL DRET CIVIL CATALÀ ENS AJUDÉS…….

diapobd229899de825c32384238a7dad892b6

I si el dret civil català ens servís per il.luminar aquest atzucac que ens han ficat els corifeus?.

Unes llambregades:

El dret civil català, lluny dels demés drets peninsulars, s’ha fonamentat des de les primigènies “Ordinacions d’en Sanctacília”  i altres ordinacions, com les de Sant Celoni,….en el dret consuetudinari…. primer son els fets…. i sobre els fets, reflexionem, decidim, jutgem, i a partir d’aquestes premisses és va constituint el dret…..

No és primer el dret. El que és primer, es la necessitat de justícia de les persones i les seves accions…. El dret ha de regular els problemes…. el dret no ha de servir per oprimir  la vida… la vida avança…. i si canvia, el dret canvia….

Oi, que avui sembla tot el contrari?.

De primer el dret, la llei, la camisa de força….. i després si ens va bé…. doncs apali, ja l’usarem o el canviarem….

I el dret civil català va anar fent camí… I les herències no ens les enllustraven des de qualsevulla lloc ignot….

Perquè?.

Doncs fàcil: el problema l’havien de resoldre qui més en sabien….

I qui en sabia més…. Doncs no en dubteu, els pagesos que es trobaven a cada moment amb els problemes que els sorgien de gestionar el patrimoni…. I si no ho feien bé, doncs això…. tot a can pistraus.

I va ser així que els pagesos (els vells, els savis, els que es trobaven amb problemes ) anaven a veure els Notaris, (homes amb amor a la terra, amb coneixements i amb ganes de resoldre conflictes )  podien trobar les formules jurídiques  que permetessin anar pujant la masia, el poble, el feu i el país). I així es van inventar la masia…. eix fonamental per a poder tenir un país just (si ho voleu amb el gran sacrifici de les dones). Si us abelleix podeu escoltar una conferencia que vaig fer sobre hereus, pubilles, cabalers i fadristerns…

Però a la masia s’hi quedava l’hereu,…. sí, sí…. però l’hereu havia de fer front a tot el que agombolava la masia: el bestiar de peu rodó, el bestiar petit, les vinyes, els boscos, , l’oncle conco, l’avia muda….. en fi tot i tots … I tot ho havia de recollir a l’herencia….

Dues excepcions:

.- Si algun cabaler  es volia emancipar, demanava la legitima (una legitima curta) a l’hereu i aquest li havia de lliurar i , amb aquesta legítima curta s’havia d’espavilar… I tant que s’espavilava…… O qui us penseu que ens ha muntat els comerços i les industries de les ciutats i els seus encontorns…

 I a la masia s’havien d’arrecerar els fadristerns i les pubilletes….. I d’aqui en sortien els capellans (Mn Cinto, el rector de Vallfogona, ……. i quan marxaven es cuidaven de nodrir-nos la llengua…. )

I de les pubilletes n’eixien les monges…. I qui us penseu que ens guarien els malalts….

I així, si voleu amb molta molta injustícia s’anava bastint el país…..

I tothom tenia el seu lloc , el seu dret…. i en definitiva …. la subsistència..

Només una cosa estava prohibida, : Barallar-se , malparlar-se, esbatussar-se….

S’havia d’anar avançant en sintonia.

Si hi havia (si hi ha ) exabruptes, crits, insults i males cares…… de la mateixa manera que les herències era el coixí que permetia que al seu damunt s’anés congriant el mas, les terres, el treball, el futur, amb els crits, tot anava pel pedregar i la masia…… enrunada……

I sí…. quan es passa a l’exabrupte, al crit, a l’insult es trenca tot aquest castell tan ben girat…..

Si la discussió és d’un propietari amb un llogater, no passa res… no hi amor per entremig, per tant, l’exabrupte no passa d’aixó: un desfogament de l’esperit.

Però, ai las! Si si l’insult és amb els de casa, costa Déu i ajut tornar a lligar això, millor dit, els segles dels segles es recordaran de mal averany propiciat per un mal moment de discussió estèril…

No us sembla que ara estem dins un atzucac que, qui ha de gestionar l’herencia , la masia, el clos, el futur, estan tan enfarfegats que no saben trobar el to , el seny (i la mica de rauxa) que cal, per saber que l’exabrupte s’ha de dirigir a qui ens vol anorrear, qui ens vol foragitar de l’erm, qui ens vol espoliar ,però mai dels mais, contra aquells que , junts, podem enarborar la senyera de la victòria!!

Doncs això…..

Pareu de bescantar-vos…

Escolteu la Masia …. el bestiar petit, el gros, els oncles, les tietes, els concos, els nebodets i nebodetes, els consegres, les sogres…. i fins i tot els estris de treball….. que aquests, quan tocava, ja van cridar i fort…. O no us recordeu de l’11 de setembre i del 9 de Novembre…

Esteu a un pas de fer que la masia s’enruni en ensulsiada plena!!, i llavors no ens servirà per a res….

O potser sí, per pagar l’impost de successions a qui els haurem de lliurar el país que amb tant d’esforç hem fet i ells, només ells, en trauran el profit que de ben segur  ja esperen, veient-vos enfarfegats en una lluita que no condueix enlloc….. (com deuen xalar!!!!!!)

I no en tingueu cap dubte……… els pagesos hi som tots…….. i vosaltres, corifeus, feu de notaris maldestres que no sabeu escoltar el pagès que us ve a demanar ajuda jurídica!!!!

APALI!! Segadors, esmoleu bé l’eina…….

Amén.

 

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.