Coca de recapte

El bloc de Ramon Farré Roure

18 de juny de 2009
General
0 comentaris

Iran


Els americans varen justificar l’injustificable atac a l’Iraq amb la necessitat de dur la democràcia a un territori governat per un dictador, entre altres suposades raons. A l’Iran s’estan produint les manifestacions més grans des de la caiguda del Xa per causa d’unes eleccions poc democràtiques, pel que sembla.

La democràcia no es pot dur a un país per la força de les armes. I si s’hi duu, no hi ha cap garantia de solidesa i futur democràtic. L’exemple de l’Iran és força més esperançador.


En un món en què és difícil posar barreres, la gent jove veu més enllà de les fronteres del seu país i coneix que hi ha mar enllà països on la veu dels homes i de les dones és escoltada i on la democràcia prospera.


I amb la democràcia, el progrés. I els drets humans.


Molts dels manifestants se l’estan jugant. Sota la llei islàmica poden ser executats.  Això no obstant, les manifestacions segueixen, en un acte de desafiament al poder que mereix el reconeixement dels demòcrates.


També mereixerien el reconeixement dels governs democràtics. La geopolítica i els compromisos en una àrea de gran inestabilitat alimenten el silenci o les mitges paraules dels estats occidentals, malauradament.


El petroli pesa, com ho va fer a l’Iraq. Les economies occidentals no es poden exposar a nous xocs energètics produïts per un Iran imprevisible. I els estats callen o s’amaguen darrera paraules amables gens compromeses.


Mentrestant, la democràcia pateix i ho fan els homes i dones de l’Iran que paguen amb la seva vida o amb l’exili o amb la presó la seva lluita per la llibertat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!