Coca de recapte

El bloc de Ramon Farré Roure

24 d'agost de 2009
General
0 comentaris

Geografia

La geografia és una ciència la potencialitat de la qual encara és poc apreciada. En tenim, llevat d’excepcions, una percepció banal, escolar: la geografia consisteix en una llista de noms de llocs i accidents geogràfics que cal aprendre.

Yves Lacoste va escriure un llibre, l’any 1976, que va significar una nova manera de veure la geografia:” La géographie ça sert d’abord a faire la guerre”, traduït al castellà per “La geografia un arma para la guerra”.

 

No només l’escola francesa, també la geografia anglosaxona va transformar els paradigmes dominants en aquesta ciència i en varen potenciar les seves virtualitats.

 

He recordat Lacoste en llegir als diaris les previsions sobre l’eix de mercaderies ferroviari que ha de lligar Espanya amb França i la resta d’Europa. La geografia serveix per fer la guerra, però no només. També serveix per fer, i representar, l’economia, la política i les relacions de poder.

 

Privant els territoris de bones comunicacions, se’ls priva de capacitat de crear riquesa i de construir un millor futur per als qui hi viuen.  És per això, que l’eix mediterrani ferroviari és cabdal per a Catalunya. Com l’eix occidental català ho és per a les terres de Lleida.


Si no s’ho creuen, mirin en una geografia la posició de Catalunya a Europa i les connexions possibles entre els estats francès i espanyol.

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!