Coherència

Què fa atractiu un partit polític? La pregunta mereix una tesi doctoral seriosa, amb notes a peu de plana i molta investigació empírica, que no he fet, i un marc de pensament ben estructurat i afinat, que tampoc no és el cas.

Malgrat tot, goso apuntar, com a hipòtesi de treball, que la correspondència entre el que un partit predica i allò que efectivament fa és un dels elements que ajuda a fer atractiu un partit polític. De fet,  la coherència entre pensament i acció també fa atractiu una persona o una institució o una comunitat de veïns o qualsevol agrupació de persones amb un ànim comú.

Com a exemple de coherència insuficient, podria apuntar a un partit molt de moda pels pactes a Madrid, fets amb martell i tornavís–per a les puntes i els visos, respectivament–, per allò de deixar-ho tot  lligat i ben lligat, com s’acostumava a dir ara fa quaranta anys. No es coneix que fes falta cap escala, que el pacte no sembla de gran alçada, malauradament, almenys des del punt de vista dels catalanistes que encara romanen a la casa.

Però el mal de la incoherència no afecta només un partit en particular. Altres partits pateixen , poc o molt, del mateix mal. Per trobar exemples, podria anar de dreta a esquerra passant pels partits més de casa, per entendre’ns. Encara que s’hi podria sucar pa, no és qüestió de posar massa el dit a l’ull a ningú, o tirar-li pedres. Només ho pot fer qui està lliure de pecat. I tampoc no és el cas.

Els partits que gastin coherència tenen molt futur, siguin nous o vells. Els que prediquen una cosa i en fan una altra, en tenen ben poc.

___

Avui és el Dia de la Dona Treballadora. No conec cap que no en sigui, de treballadora. La societat ha avançat força en el reconeixement de les dones a la feina i de la feina de les dones. Però la distància entre homes i dones és encara enorme, excessiva, contraproduent, injusta. Només avançarem com societat si guanyem en igualtat fins a la paritat.

Aquí també la coherència juga i guanya.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *