Coca de recapte

El bloc de Ramon Farré Roure

24 de maig de 2013
Sense categoria
0 comentaris

Jaume Miranda, doctor Honoris Causa per la UdL

El director de l’Institut Cartogràfic de Catalunya ha estat nomenat doctor Honoris Causa per la Universitat de Lleida, a proposta de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agrària de Lleida. El doctor Miranda ha contribuït a crear estructures d’estat a Catalunya.

L’ICC des de la seva creació l’any 1982, i reprenent la tasca iniciada pels serveis geogràfics de la Mancomunitat i de la Generalitat republicana, ha esmerçat els seus esforços en disposar i posar a disposició del país i les seves institucions una àmplia cartografia de Catalunya, amb nivells d’innovació i modernitat propis de països avançats.

 

La Generalitat restaurada va tenir molt clar que a Catalunya li convenia tenir cartografia pròpia i de qualitat per tenir un bon coneixement del país i emprar-la en el planejament territorial. El doctor Miranda en va ser l’impulsor i l’artífex principal, que no únic.

 

La voluntat de disposar de cartografia feta des de Catalunya i per a Catalunya va merèixer la interposició d’un recurs de constitucionalitat a la llei 11/1982 per part del govern de Felipe González, en considerar que no corresponia que el país en disposés. L’estat pretenia que només els serveis centrals poguessin fer cartografia. Prou se sap que qui té la informació té el poder. El TC va tombar la pretensió del govern socialista.

 

El la lectura d’acceptació de la distinció, el doctor Miranda ha passat revista a la història de la cartografia, amb especial referència a la que representava el territori català, des dels seus orígens fins a 1720.

 

La data és del tot significativa. En aquella data Josef Aparici, cartògraf oficial de Felip V, va ser el primer català en fer un mapa de Catalunya. Per primer cop, com assenyalà, el doctor Miranda, “Catalunya es mesurava a ella mateixa”. Amb aquestes paraules, el doctor Jaume Miranda Canals, ha tancat la seva dissertació. Abans havia explicat que Aparici havia desitjat que Catalunya arribés a ser allò que volia ser.

 

Gràcies a Miranda i a molts altres homes apassionats per la seva terra i pel coneixement Catalunya serà allò que vulgui ser.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!