Coca de recapte

El bloc de Ramon Farré Roure

26 de maig de 2009
Sense categoria
1 comentari

Novaya Ekonomicheskaya Politika

Els ho traduiré, encara que no caldria. Nova economia política. La famosa NEP. No té res a veure amb l’economia espanyola d’avui, però és el primer que m’ha vingut al cap en escoltar en Rodríguez Zapatero proclamar que la nova economia començarà per Andalusia.

En un míting (com sempre) en ZP ha anunciat que Andalusia serà la primera comunitat que apliqui la Llei d’economia sostenible al 2010. La llei que, segons l’inefable ZP, servirà per a “sortir de la crisi i perquè mai més no es torni a repetir” i per a fer possible una economia espanyola “més innovadora i productiva”. 

Aquestes dues frases inhabiliten un president del Govern per a dirigir un país.  Coneixen vostès cap gran economista o pensador o historiador que digui que fent una llei s’acaben les crisis? Coneixen cap exemple històric de tal cosa?  

No em diguin que és perquè el ZP no havia nascut encara i que ara sí, que ara va de debò, que ara per obra i gràcia del personatge s’acabaran les crisis. Estic per agenollar-me i pregar davant l’altar de la història, si m’ho he de creure. 

Si, a més a més, m’explica que la nova economia començarà a Andalusia gràcies a una llei, em poso a córrer cap a Delfos per si encara hi viu cap oracle que m’ho pugui confirmar. 

La confiança en els qui dirigeixen el Govern és fonamental en moments de crisi. En part, la crisi s’agreuja per la falta d’aquest actiu essencial avui. Les propostes del President del Govern allunyen la confiança dels ciutadans en qui té en les seves mans la capacitat d’influir en l’economia. 

Avui, el President Zapatero és un llast molt pesant per a Espanya i, no cal dir-ho, per a Catalunya.   

Convindria anar pensant en substituir-lo i buscar algú menys perillós, més seriós, amb més capacitat i menys somiatruites. 

Per cert, a diferència dels Plans Espanya del president, la NEP va produir els seus efectes. El 1924, a la mort de Lenin, el seu impulsor, l’economia estava en vies de recuperació. Un gran economista Wassily Leontief estava entre els qui treballaven en l’oficina de planificació, impulsant la transformació de l’economia russa.

Per si tenen cap dubte els diré que Zapatero no és Leontief. La foto no enganya.

  1. Per tornar a les glòries de les receptes neoliberals propugnades pels governs d’Aznar amb Javier Arenas a Andalusia amb l’urbanisme turistic com el motor del seu futur.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!