El camp de l'Erra

CRÒNICA D'UNS TEMPS TRASMUDATS

Publicat el 25 d'abril de 2007

Virginia Woolf i el canvi…climàtic

Ara ens volen acollonir amb el canvi climàtic. Ens el treuen dia sí dia també, com un llençol, una bubota, uh, uh, quina por! I així, ben acollonits, preocupats, distrets, collats i culpabilitzats, no pensem en altres coses importants. Qui alimenta aquesta por? No ho sabria dir, però els periodistes, àvids de temes, s’hi apunten i alguns fins i tot hi dediquen setmanes senceres, com sempre marcant l’agenda de les nostres preocupacions. Al final semblarem tots plegats estàtues de gel amb el cervell adormit. Però això no és la primera vegada que passa. Vull dir això del canvi climàtic i això d’aprofitar-lo per collar la gent. I això de les estàtues de gel tampoc.
Al Lluçanès, a tot Catalunya i a tot Europa, hi va haver la famosa cacera de bruixes del segle disset, coincidint amb l’època central de la coneguda com a Petita Edat de Gel (mitjan s.XIV fins a mitjan s.XIX). Va ser una època d’hiverns molt crus (el de 1608, destaca), amb tongades de moltes precipitacions (el 1617 és conegut com l’Any del Diluvi). Era l’època en què Brueghel el Jove (1564-1638) pintava aquelles famoses estampes hivernals, fins a set vegades es va arribar a gelar l’Ebre durant aquelles fredes tongades i el Tàmesi es podria dir que es va "solidificar". A la seva divertidíssima novel.la Orlando (traduïda per Maria Antònia Oliver, a Proa) Virginia Woolf explica d’aquell temps això que segueix: No era estrany de trobar-se tot un ramat de porcs, immòbils i glaçats al mig del camí. Els prats eren plens de pastors, llauradors, parells de cavalls i noiets espantaocells, tots paralitzats de cop fent allò que feien, l’un amb la mà al nas, l’altre amb l’ampolla a la boca, un tercer amb una pedra a punt de llençar-la a un corb…(…) Prop del pont de Londres, allí on el riu s’havia gelat fins a unes vint braces de fondària, era perfectament visible una barca de transport, naufragada, colgada a la mare del riu, al mateix lloc on s’havia enfonsat la tardor passada, carregada de pomes. La dona de la barca, que portava la fruita a mercat a la riba de Surrey, estava asseguda entre una manta escocesa i el verduguet, amb la falda plena de pomes com si no fes altra cosa que despatxar un client, per bé que una certa blavor als llavis insinuava la veritat. La Petita Edat de Gel va venir després de l’Òptim Climàtic Medieval (època molt calorosa entre els segles IX i XIII). Cap a mitjan segle dinou comença altre cop a escalfar-se el planeta. I en això estem. El temps canvia molt lentament i mentrestant va fent el seu vaivé inesperat. Aquest any, després d’un hivern càlid i sec, estem tenint una primavera força plujosa i l’estiu es presenta incert. L’hivern vinent, qui sap, potser tornaran les estàtues de gel i es tornarà a gelar el Tàmesi, i potser l’Ebre, i veurem escenes semblants a les que pintava Brueghel o a les que descrivia Virgina Woolf. No s’ha de descartar res. Però, sobretot, no ens hem de deixar acollonir



  1. La petita edat del gel fou, a tot estirar, -1ºC i l’òptim de l’Holocè, no el Medieval, sinó el de fa 6000 anys, fou +1ºC. Les projeccions per a finals de segle són d’entre +2ºC i +4ºC. Durant él darrer Màxim Glacial, fa uns 18000 anys, la temperatura era -6ºC inferior a la del segle XX. Això és el que s’ha de comparar, crec jo, -6ºC quan els mamuts, amb els possibles +4ºC de finals del segle XXI. Eu, em sembla. Peró tens raó, no ens hem de deixar acollonir, ara, diràs que tampoc no hem de badar. Salut.

  2. La por és una arma de control massiu que sempre s’ha utilitzat per a tenir-nos collats. Les religions en són un exemple claríssim, però aquest seria un altre tema. En aquest segle que acabem d’estrenar està ben present la por al terrorisme, o a la globalització, o als nouvinguts de països llunyans. I ara toca també tenir por al canvi climàtic! Ara, de cop i volta, s’han adonat que ens hem estat carregant el planeta durant dècades i, sinó ho aturem, pagarem pels nostres pecats. Que no ens ho avisaven ja fa molt temps aquells barbuts de Greenpeace que es jugaven el coll aturant petrolers? Però, es clar, els grans grups industrials del món havien de fer calers, i aquells quatre aventurers no els podien xafar els plans! Jo no sé si aquests graus de més o de menys són en part provocats pels efectes de la nostra activitat sobre aquest dissortat planeta. Però em rebenta que, una vegada més, ens prenguin per tontos.

    Fins aviat

  3. D’acord que potser s’exagera. D’acord que els periodistes de qualsevol cosa en fan un part temàtic setmanal. I d’acord que ara ens volen collar amb el canvi climàtic. Però tots els experts (fins i tot l’incrèdul Xavier Sala Martín (http://www.columbia.edu/~xs23/catala/articles/esp/articlesesp.htm) afirmen que el progressiu escalfament global és produït per la mà de l’home (i la dona). I jo crec, al meu pobre entendre, que amb aquest tema no s’hi pot jugar.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Sense categoria per Ramon Erra | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent