El camp de l'Erra

CRÒNICA D'UNS TEMPS TRASMUDATS

LLIBRERIES DE PARÍS (allà on n’hi ha hagut, sempre n’hi queda)

A París s’hi veu de tot. Ja se sap. Hi ha llibres a preus rebentats. Per exemple, sota les veles de la Gibert Joseph, del boulevard Saint Michel, s’hi podia comprar aquesta setmana gran varietat de llibres de segona mà, de poche i una mica rebregats, això sí, de Zola o de Coelho o de qui sigui, a o’20 cèntims d’euro el volum…

Dins, a la mateixa llibreria, però al segon pis, hi ha tota la col.lecció de La Pléiade, a preus caríssims. Al bell mig de la sala, com a tot arreu, novetats i premis: en lloc destacat hi ha el darrer -i fantàstic- llibre de Michon, Les Onze, gran premi de novel.la de l’Acadèmia Francesa. Més endins, al mateix pis, tota una secció està dedicada a Albert Camus (aquest gener ha fet cinquanta anys que va morir d’accident de cotxe); hi ha Camus en butxaca, Camus en rústica i estudis sobre la vida i l’obra de Camus (aquests a la secció d’estudis literaris del cinquè pis). Que si mare d’origen menorquí, però sorda i analfabeta, que si pare pied-noir, que si a la butxaca li van trobar un bitllet de tren (que no va agafar i per això va morir d’accident de cotxe), que si era anticristià, antimarxista i antiexistencialista. En fi, deixem Camus. Tot un racó, amb dos panys de paret, està dedicat als audiollibres, un fenomen que aquí entre nosaltres és residual, però a França està molt estès: obres literàries senceres llegides per actors i actrius coneguts. Poden ser en cd o en format mp3 i duren hores i hores. Hi ha des del El petit príncep fins a les Confessions de Rousseau! Algunes vegades aquests cedés van acompanyats del text en paper. Més amunt, a la plaça de la Sorbona, la llibreria filosòfica J. Vrin, dedica l’aparador a l’Escola Escocesa de filosofia. LLibres de Hume, Reid, etc., envoltant un panell amb l’explicació de la importància i la transcendència d’aquests filòsofs. Ah, també hi ha, per aquella zona, moltes llibreries de vell, que ofereixen gravats i edicions velles de Verne, per dir un nom. Aquests llibres poden valer molts euros. De manera que des dels vint cèntims fins als euros que ens puguem arribar a imaginar, a París encara hi ha molt paper per vendre. I les llibreries eren plenes de gent ahir, potser perquè a fora feia un fred glacial i neviscava.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Sense categoria per Ramon Erra | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent