Moreno i companyia

Coses dels Moreno

2 de febrer de 2019
0 comentaris

A cada ruscada perdem un llençol

A cada ruscada perdem un llençol

Cada idioma té unes característiques que el singularitzen i el fan únic. Però quan eixos trets exclusius afaiçonats per segles d’ús es perden per influències d’un altre, l’idioma propi perd el geni popular que l’ha anat configurant a través dels segles.

Efectivament, em referisc al valencià i les seues particularitats lèxiques, morfològiques, fonètiques, sintàctiques, etc. Ser diferent no vol dir ser millor; vol dir ser diferent i prou. Ara bé, si ens acontentem considerant la degradació de la llengua com un fet inevitable i acceptem les intrusions com una cosa natural, ja podem apagar el cresol, que la llum s’acaba.

Si, per contra, els qui ens l’estimem com un tresor irrenunciable, els qui creiem que la seua utilitat ens fa persones més autèntiques, els qui estem convençuts que es tracta d’un llegat de la història mereixedor del respecte dels de fora i dels de dins, els qui no hem abdicat els nostres vincles hem de reclamar una atenció especialment rigorosa en la difusió pública de la llengua.

Sabem que les diferents vocalitzacions, l’ús dels pronoms febles, la prosòdia, les perífrasis, etc. són elements constitutius irreemplaçables. Per això salta l’alarma quan en un mitjà il·lusionant se senten veus que no compleixen els requisits bàsics que han de fer de la pantalla un referent, un model, no sols satisfent la pluralitat sociològica dels valencians, sinó també usant la llengua amb una prosòdia correcta. Per això s’ha de tindre en compte la funció de l’instrument i l’ús impecable del valencià. Eixa és la seua missió, a banda d’informar, entretenir, etc. És, doncs, una responsabilitat mostrar i transmetre el geni del llenguatge en la seua literalitat. Si el professional que apareix en la imatge no sap quines vocals s’obrin i quines no, anem malament. En aquest sentit, suggerisc una prova de mínims: qui no pronuncie com cal Paterna, Benidorm, Patraix i la Vila-Joiosa, destineu-lo a menesters adequats a les seues capacitats.

Vicent Moreno i Mira

Elogi del radical
02.04.2018 | 2.04
L’axioma paranoide
03.08.2017 | 9.42
Cavalls buits
16.09.2017 | 2.03

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.