HIPOTECA DE CABÒRIES

De moment un poc de tot (nació, reflexió, perifèria, tasts literaris...)

3 de febrer de 2012
0 comentaris

I ESPANYA FICA LA BANYA, FICA LA BANYA…!

A més de la qüestió d’Spanair, que ha estat allò que en diuen Trending topic per excel·lència, hi ha hagut altres temes que no els podem considerar pecatta minuta. Tots han tengut el mateix denominador o dominador-propulsor: el ministre d’uns quants rams, entre els quals es compta l’educació i la cultura. Com que no poden arreglar la crisi, ni apujant els imposts als que, gairebé ho pagam tot (funcionaris, professions liberals, etc.) ara es dediquen a tenir contenta la parròquia de la fam amb quatre malícies. Com a les Illes Balears, que com que tampoc no poden arreglar la crisi – i això que tenien solucions/soluciones – l’única cosa que saben fer és retallar la llengua, la pròpia i fer-la desaparèixer com més aviat millor. Cosa, dit sigui de passada, que també intentaran fer des de Madrid i des de Catalunya l’aliança Rajoy, Camacho amb els vist i plau del tàndem monacal Duran_Mas.

 

El ministre Wert n’ha dites unes quantes de grosses. En primer lloc que trauran una assignatura que es deia Ciutadania i en posaran una altra que es dirà cívica-constitucional – aproximadament- Resulta que la primera feia ideologia, mentre que la segona no. Anem a pams i ràpidament. Quina ideologia es pot inculcar als al·lots d’institut, de 2n de l’ESO on l’única cosa que exhibeixen i se’ls filtra és la insolència? Voleu dir que amb una hora setmanal des d’una assignatura que ells consideren maria, per tant se la passen per allà on els passa, es pot fer molta d’ideologia? Se’ls poden enconar molts de missatges? Seria tot un miracle més si tenim en compte que amb la resta de matèries de tres o quatre hores setmanals l’únic que aconseguim fer són retxes dins l’aigua. I voleu dir que ensenyant la Constitució no se’n farà d’ideologia? Però com que la faran de la seva, aquesta no compta. La merda del senyor no put, deim per aquí.

La segona banyada (ferida de banya) de la tauromaquial autoritat ha volgut ferir la línia de flotació de la llengua catalana, l’escola. No saben, millor dit ho saben i ho posen en pràctica tant com poden, dispensin l’error de la frase feta, com ho han de fer per acabar d’aniquilar la llengua. I, evidentment, si la immersió lingüística s’elimina de l’ensenyament, s’elimina una possibilitat que la llengua s’aprengui, passa fonamental per assolir la normalització lingüística. No cal dir que aquesta envestida de la llengua té efectes a tota la nació. Segurament sense la doctrina del Constitucional ara no es veurien en ales per prendre tant altíssims vols contra la llengua. Si com a mínim sabien que si anàvem als tribunals guanyaríem la sentència, com es guanyaren aquelles que facultaren que el català fos requisit per entrar a l’administració.

La tercera banyada ha estat amb verònica i tot! Fa referència als toros. Resulta que les entitats destinades a promoure la tauromàquia rebran les pertinents subvencions. Clar que sí. Es pot retallar en educació, en sanitat, en pensions, però no en promoció dels bous i de les seves esquelles corresponents (toreros, nacionalisme tutiplè…) És clar que s’ha de tenir l’aristocràcia contenta, ai si a la duquessa d’Alba li sortien algunes arrugues més perquè no té toros!. I també el públics. Els espanyols sabent-se espanyols, essencialment espanyols, per tant també un poc colonitzadors de perifèries que els aporten potosins perquè ells puguin viure com hidalgos, són una mica més feliços amb els toros i no pensen tant en la fam o amb les retallades. I per si no n’hi havia prou, el Wert vol promoure els toros com a bé immaterial de la humanitat devers la UNESCO. I també ens amenaça de fer una campanya institucional per promoure els valors? culturals? Dels toros. I el coneixement i valoració de les llengües d’Espanya, no mereixerà mai una campanya institucional? En comptes d’alçurar el personal amb la lliure elecció de llengua, no convendria que fessin una campanya on incitassin a aprendre el català als que volen instal·lar-se als Països Catalans? O com a mínim, que en facin una campanya per donar a conèixer on es parla, des de quan es parla, quines glòries literàries hem tingut. A vegades m’he topat amb gent, gent universitària, que ha vengut a treballar a Mallorca i s’ha sorprès que aquí es parli català. Es pensaven que el català només es parlava en el Principat. De totes maneres, com que Obra Cultural Balear, La Cívica, d’Alacant, Escola Valenciana, Acció Cultural… es queden sense subvencions, potser estaria bé que fessin una mica el paripé i, seguin l’exemple de n’Urgandarín, que feia veure que feia coses per cobrar subvencions, fessin veure que també la tauromàquia entra en les seves beneficiències. Així potser trobarien una font de finançament atípica i imprevista, com es diu ara.

fotografira: Joan M. Mas. Obra sense títol

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!