HIPOTECA DE CABÒRIES

De moment un poc de tot (nació, reflexió, perifèria, tasts literaris...)

11 de novembre de 2011
0 comentaris

DE FILÒLEG DE PA AMB FONTETA A FILÒSOF DE PA AMB FONTETA

 

A Mallorca el pa amb fonteta és un menjar de pobres. Es tracta d’una cosa tan senzilla i simple com pa rostit, és a dir, dur, remullat amb aigua i trempat (res d’erotismes, trempar a Mallorca vol dir amanir) amb oli, vinagre i tomàtiga. Es feia servir en aquell temps de magrors per aprofitar el pa dur que havia quedat a les cases. D’aquí en ve una dita de caire pejortatiu: “esser de pa amb fonteta”, que vol dir ser una cosa insubstancial, poc valuosa. Posats a exercir de filòlegs, potser s’hauria de dir pa en fonteta, car es feia servir per menjar-lo un plat fondo.

 

El nostre president Bauzá, no direm que sigui un president de pa amb fonteta perquè seria faltar a la veritat ja que per afavorir els interessos dels seus té la mà de ferro, però sí que s’ha mostrat en diverses ocasions com un filòleg de pa amb fonteta. Negant la unitat de l’idioma, promovent institucions que neguen la unitat de l’idioma, un alt càrrec del seu govern, Jorge Campos, va ser president del “Círculo Balear”, poden cercar-ho per internet, una institució que té com a objectiu la secessió lingüística. La darrera pífia del president va ser anar a Madrid a uns desdejunis de no sé quina agència i allà va dir, ben intencionadament, que el castellà és la llengua oficial i el català només és cooficial, hereu com és de la lingüística franquista, aquella que deia que el espanyol era una llengua i el català, el balear, etc., eres estults dialectes.

 

Bé, ara no en té prou en ser un filòleg de pa amb fonteta sinó que s’ha transformat en un sofista de pa amb fonteta, si tenc prou manyes per fer-ho, vegin aquest vídeo i comparin quina perla més antològica no va ser capaç de parir (parida ve de parir) amb només 18 segons. Als de Polònia o els de l’APM no els ho poden donar més fàcil. Ara bé, els sofistes allò que volien fer era contribuir a la democràcia. En el cas del Bauzá ho dubtam, més tost seria partidari d’allò que en deien antany, democràcia orgànica. Es veu que com a polític progressa adequadament i en dir moltes coses sense dir res n’excel·leix una cosa de no dir. Que els vengui de gust. Però millor que tastin el pa amb fonteta, si troben algun baret que els ho prepari, cosa dubtosa.
 

http://www.facebook.com/photo.php?v=1918480260354

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!