#26MaigVic, per combatre el racisme, també políticament

Aquest dissabte hi ha convocada a Vic una manifestació amb el lema Per la cohesió social, aturem el racisme, que ha rebut el suport de gairebé un centenar de col·lectius de tots els àmbits (polític, social, cultural, esportiu, comercial…) i d’arreu del país. 

Però aquesta convocatòria també ha tingut més detractors que els que la lògica diria que hauria de tenir. Perquè si bé semblaria normal que s’oposessin a la manifestació aquells que fan de la confrontació social el seu modus operandi, no ho sembla tant que tots els partits polítics presents a l’Ajuntament excepte la CUP s’hi hagin oposat, i alguns amb una virulència inusitada. 

Els partits que suposadament haurien d’estar d’acord amb el lema de la mobilització (a favor de la cohesió social i en contra del racisme, recordem-ho), esgrimeixen que una manifestació no és la manera de combatre el racisme, que això ja es fa cada dia amb diferents actuacions a nivell social. No seré tan enze de negar que des de moltíssimes entitats de la ciutat i també des de l’Ajuntament, amb més o menys encert, es fan accions per millorar la cohesió social. Però la problemàtica del racisme és una qüestió complexa. I un problema complex no es pot resoldre amb solucions simples o unidimesionals. És evident que cal dur a terme accions socials per a combatre la dimensió social del racisme. Però no ho és menys que també calen actuacions en l’àmbit polític per donar resposta a la dimensió política del racisme. (Segueix aquí…)

Un conflicte veïnal només es converteix en un problema racial, i per tant social, quan al darrere hi ha un discurs racista que ho justifica. M’explico: si tinc un veí de Torelló, posem per cas, que no em deixa dormir perquè fa sorolls, mai no se m’acudirà dir que tots els de Torelló són uns incivilitzats que no deixen dormir; en canvi, si el veí en qüestió fos “de fora”, el discurs racista justificaria que d’aquesta anècdota se n’extragués que tots els “de fora” són uns incivilitzats que no deixen dormir als veïns.

És clar que s’han de donar solucions als possibles conflictes socials fruit de la convivència intercultural, però si no s’aborda el problema d’arrel, aquestes solucions només seran pegats i aquestes situacions continuaran apareixent, perquè no s’haurà atacat el problema real, que és la implantació del discurs racista que responsabilitza de tots els conflictes les diferències “racials”(entre cometes, ja que només el discurs racista dóna per fet que existeixen diferents races entre les persones). 

I el combat contra el discurs racista ja no és una qüestió social, sinó que entra de ple en l’àmbit polític. Mentre es legitimin els discursos racistes ja sigui pactant amb els seus inductors, ja sigui fent veure que són uns més que cal integrar al sistema, els problemes persistiran. Perquè si mentre apaguem els focs per un cantó permetem que hi tirin benzina per l’altre, el foc no s’acabarà mai. I és per això que calen respostes polítiques a un problema polític. L’actual situació de crisi representa un brou de cultiu per a les formacions racistes que s’aprofiten de la misèria per culpabilitzar de tots els problemes els últims d’arribar i per això és ara, més que mai, quan cal combatre políticament el racisme i la xenofòbia. Calen uns posicionaments polítics contundents, cal que qualsevol plantejamenr racista sigui eradicat dels plens o de qualsevol àmbit polític de la ciutat i del país, cal que les postures racistes siguin aïllades i arraconades perquè esdevinguin marginals. 

La manifestació de dissabte és un acte cívic i social que vol fer visible la voluntat d’uns col·lectius de viure en una societat cohesionada on el racisme no hi tingui lloc, però també és una acció política en tant que vol influir en els governants de la ciutat per tal que escoltin la veu de la ciutadania. És per això que dissabte Vic ha de ser un clam en favor de la cohesió social i en contra del racisme.

Article publicat al setmanari Osona Comarca el dijous 24 de maig de 2012 

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *