Eureka!

El bloc d'en Quim Bosch

15 de setembre de 2014
0 comentaris

Universitats i recerca a una Escòcia independent

ScotlandAquesta setmana sabrem si Escòcia d’independitza del Regne Unit. Fa gairebé un any –al novembre passat- el govern escocès va presentar “Scotland’s future. Your guide to an independent Scotland”, el document que es coneix com “el llibre blanc de la independència”. Un dels seus 6 capítols (“Education, skills and employment”) té un apartat explícitament dedicat a l’ensenyament superior, on també s’hi aborda l’R+D. En línies generals, el diagnòstic que el document fa és de continuïtat per a un sistema universitari excel·lent i la necessitat d’introduir alguns canvis –però no gaires- en la política d’R+D.

Ensenyament superior

El document es centra, gairebé en exclusiva, en la proposta de mantenir l’actual sistema de taxes universitàries: gratuïtes per als residents a Escòcia i deixar llibertat a les universitats per a taxes per als no-residents. En el cas dels estudiants residents a la resta del Regne Unit, la taxa no es pot ser superior al de les universitats de la resta del Regne Unit.

Recerca

El document proposa mantenir l’actual “Espai comú de recerca” amb la resta del Regne Unit, això implicaria continuar participant en el finançament dels actuals Research Councils britànics, tot i que renegociant amb Westminster la “quota escocesa” en base al seu pes demogràfic; mantenir l’accés a les instal·lacions; i mantenir l’accés al peer review.

Per facilitar la captació de talent, proposen reinstaurar el visat de treball posterior a la finalització dels estudis que va ser abolit pel parlament de Westminster l’abril del 2012.

Expressa el seu interès en aprofundir en l’Espai Europeu de Recerca.

Planteja fer una nova estratègia industrial on el recolzament a la despesa en R+D és clau. Parla específicament de l’exportació de productes d’alta tecnologia. Assenyala com a sectors industrials estratègics les energies renovables, les tecnologies baixes en carboni i -molt especialment- defensa.

Fer servir les competències fiscals per incentivar la despesa del sector privat en R+D. Menciona explícitament la creació d’incentius fiscals per al finançament de la recerca i la transferència de coneixement i de nous instruments de finançament per a préstecs, avals i capital risc.

Comparativa Escòcia-Catalunya

Xifres molt diferents pel que fa a l’execució de l’R+D, mentre a Escòcia el principal sector és l’ensenyament superior, a Catalunya és el sector empresarial. Podem estimar el percentatge d’execució de l’R+D per part del sector públic com l’agregat de l’ensenyament superior i el govern, en aquest supòsit, mentre el sector públic a Escòcia executa el 64,1% de la despesa en R+D, a  Catalunya només n’executa el 43,8%.

Catalunya Escòcia
Superfície [km2] 32.100 78.800
Població [milions d’habitants] 7,5 5,2
Universitats 12 19
Estudiants universitaris 250.000 230.000
Despesa en R+D [M€] 3.103,7 2.243,5
Despesa en R+D [% PIB] 1,60 1,63
… % despesa executada pel sector empresarial 55,9 35,4
… % despesa executada pel IPSAL 0,3 0,5
… % despesa executada per l’Administració pública 20,1 14,5
… % despesa executada per Ensenyament Superior 23,7 49,6

Dades corresponents a l’any 2011, font: Eurostat.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!