Eureka!

El bloc d'en Quim Bosch

24 de maig de 2011
0 comentaris

Sobre el finançament de l’R+D+I a la Unió Europea a partir del 2014

La Comissió Europea ha dut a terme una consulta pública sobre el proper programa de finançament de l’R+D+I que ha rebut més de 600 aportacions. Una d’elles del Govern de la Generalitat.

La consulta (From Challenges to Opportunities: Towards a Common Strategic Framework for EU Research and Innovation funding) constava d’un total de vint-i-set preguntes amb les quals la Comissió Europea volia recollir propostes amb la intenció d’adaptar els mecanismes i instruments de finançament de l’R+D+I a l’estratègia Europa 2020 de la Unió Europea.

La principal novetat del document inicial de la Comissió Europea és proposta d’unificar en un sol programa el finançament de la recerca i el de la innovació a partir de l’any 2014. Fins ara, la recerca s’ha vingut finançant a través dels successius Programes Marc i la innovació a través dels Programes de Competitivitat i Innovació. Els principals objectius de la nova estratègia de finançament són: combatre les duplicitats entre els diferents programes, guanyar en eficiència per afrontar els reptes socials als que -d’acord amb l’estratègia Europa 2020– s’enfronta la Unió Europea, millorar la competitivitat de la UE, i completar el desplegament de l’Espai Europeu de Recerca.

Gairebé dues-centes institucions -principalment, però no exclusivament, d’estats membres de la UE- han aportat més sis-cents documents amb propostes o reflexions. El document tramès per la Generalitat es desenvolupa al voltant de tres grans propostes: augmentar el paper de les regions en la gestió i la governança dels programes i instruments, facilitar-hi l’accés a les PIME, i enfortir els programes d’excel·lència i de mobilitat dels investigadors. Aquestes tres grans propostes es desenvolupen en onze mesures concretes, entre les que destaquen la petició de descentralitzar la gestió a través de les agències regionals de recerca i d’innovació, unificar l’accés als programes de finançament en funció de l’actor que hi participi (independentment de l’instrument al que s’accedeixi), i enfortir el paper del Consell Europeu de Recerca.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.