Eureka!

El bloc d'en Quim Bosch

16 de novembre de 2012
0 comentaris

Serra Húnter: un nou model de professorat universitari

Ara fa un any, el Govern va presentar del seu model universitari per a Catalunya, un nou model substancialment diferent a l’actual –bastant mimètic de l’espanyol. En aquest any, el Govern ha dissenyat i aprovat la principal actuació en relació a la política de personal acadèmic: el Pla Serra Húnter 2012-2015, del que properament se’n publicarà la primera convocatòria.

La intenció d’aquest Pla és disminuir alhora el percentatge de professorat permanent (vegeu gràfica inferior) i el de funcionarial derivats de l’actual model. D’una banda es pretén incrementar la mobilitat de personal amb el foment de recursos no permanents com ara professors lectors o associats, ajudants, postdocs o assistents docents. D’altra banda s’intenta que la contractació de personal permanent no es faci seguint el procés funcionarial sinó amb convocatòries basades en l’excel·lència docent i de recerca homologables als estàndards internacionals.

Comparativa de l’estructura del personal acadèmic a diferents països

Es calcula que en els propers 10 anys a les universitats públiques catalanes hi haurà unes 2.000 baixes de PDI permanent (principalment per jubilacions). L’objectiu del Govern és incentivar que aquestes places es substitueixin al 50% entre places permanents i no-permanents. Pel que fa a les places permanents, aproximadament la meitat (unes 500) serien contractes específics i l’altra formarien part del Pla Serra Húnter.

Les universitats que hi vulguin participar hauran de limitar les contractacions permanents però tindran llibertat per decidir quines contractacions s’acullen a les places pròpies i quines formen part del Pla Serra Húnter, les despeses de contractació de les quals estaran cofinançades al 50% per la Generalitat. El programa té una direcció acadèmica nomenada per la Generalitat, i a cada universitat la comissió de selecció dels contractes serà nomenada pel rector. Tot i que es podran oferir contractes de professor catedràtic, lector i visitant, les incorporacions ho faran preferentment amb la categoria de professor agregat.

El Pla Serra Húnter és un instrument per a la captació i retenció de talent a les universitats que no té res a veure amb el model funcionarial per a la contractació de PDI. S’espera que aquest pla tingui en les universitats un efecte similar al que el programa ICREA ha tingut en els centres de recerca en només 10 anys. Com a dada significativa, podem dir que els poc més de 240 investigadors ICREA concentren pràcticament el 50% dels 94 ajuts concedits pel Consell Europeu de Recerca a investigadors que duen a terme la seva recerca a Catalunya.

Després de ser aprovat per la Junta del Consell Interuniversitari de Catalunya (desembre 2011) i el Govern (juliol 2012), el mes passat les universitats públiques i el Departament d’Economia i Coneixement van signar un conveni de col·laboració per al seu desenvolupament. Està previst que en les properes setmanes es publiqui la primera convocatòria d’aquest Pla, amb la que es podrien cobrir unes 65 places. El Pla aprovat (2012-2015) constitueix la segona fase del pla amb què, entre els anys 2004 i 2010, es van contractar 482 professors permanents.

El nou model de personal acadèmic és un dels sis eixos del nou model universitari català que el Govern va presentar ara fa un any. Els altres cinc eixos eren: les universitats com a motor de desenvolupament, governança, serveis comuns, oferta acadèmica i política de preus i beques.

Finalment, voldria acabar amb un comentari molt personal. Per l’ambició del plantejament i les distàncies que marca amb l’actual model -bastant mimètic de l’espanyol- no em puc estar de dir que, vist amb els ulls de novembre de 2012, fa l’efecte que quan ara fa un any es va dissenyar aquest nou model ja es pensava en “estructures d’Estat”.

(Article publicat al Diari Gran del Sobiranisme, 13/11/2012)


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.