Eureka!

El bloc d'en Quim Bosch

19 de març de 2015
0 comentaris

Seguiu l’eclipsi amb una agulla i un full de paper

Demà gaudirem d’un fenomen espectacular: un eclipsi -parcial- de Sol. Podem gaudir de l’espectacle sense haver de dirigir la nostra mirada cap el Sol. En tenim prou amb una agulla de cosir i una cartolina (si no en teniu a mà podeu fer servir un full de paper). Per molt que ja ho hagueu sentit, us ho repetiré: és molt perillós mirar directament el Sol. No n’hi ha prou amb unes ulleres de Sol, ni tampoc amb la moltes de les coses que diuen que fan de filtre.

Com fabriquem l’instrument?

Amb l’agulla, fem un foradet (com més petit, millor funcionarà) a la cartolina.

Com seguim l’eclipsi?

Posem la cartolina de manera que els rajos de Sol incideixin perpendicularment sobre la seva superfície.

La cartolina projectarà la seva ombra. Amb una excepció: el forat que hem fet deixarà passar un raig de llum. Aquest forat actuarà com una petita càmera fotogràfica, i la superfície on es projecti l’ombra de la cartolina (el terra, una taula o una carpeta situada darrere de la cartolina) com la seva pel·lícula fotogràfica. El que veureu serà més o menys això (com més allunyada estigui la cartolina del terra o d ela taula on es projecti la seva ombra, més gran será la silueta del Sol).

Eclipsi

PS L’eclipsi començarà a les 9:10, arribarà al seu punt màxim (ocultació d’aproximadament el 60% del Sol) a les 10:10, i s’acabarà a les 11:20.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.