Eureka!

El bloc d'en Quim Bosch

28 d'abril de 2011
0 comentaris

R+D militar: pressupost espanyol per al 2011

El centre d’estudis per a la pau J.M. Delàs publica cada any un informe on analitza la despesa militar dels pressupostos generals de l’estat. A l’informe d’enguany hi inclou una secció per a despesa en R+D, i la compara amb la despesa en R+D civil.

L’estudi (La veritat de la despesa militar espanyola 2011. Despesa i R+D militar en temps de crisi) fa servir els criteris de l’OTAN per a etiquetar una despesa com a militar, i d’acord amb aquests criteris quatre són els ministeris que l’any 2011 fan despesa militar: Defensa, Afers Exteriors, Indústria, i Interior; així com la Seguretat Social. L’informe analitza les xifres de la llei de pressupostos, i tot i que sabem que a final d’any no coincideixen amb les d’execució ens permeten treure unes primeres conclusions, tant en termes absoluts com en relatius en relació als pressupostos de l’any anterior. Malgrat que no comparteixo algunes de les valoracions que fa, es tracta d’un informe molt rigorós i transparent, farcit de xifres objectives i contrastables; motiu pel qual em sembla molt interessant.

D’entrada, indicar que els pressupostos generals per al 2011 es van reduir un 6,2% en relació als del 2010. La reducció del pressupost militar –segons criteris OTAN- va ser inferior a la reducció global: només el 5,2%, mentre que la despesa en R+D militar es va reduir el 17,6% respecte l’any anterior.

La despesa en R+D militar pressupostada per al 2011 és de 974,6 M€, aproximadament l’11,5% de la despesa total en R+D. Un percentatge que està per sota del de l’any 2010 (13,0%) i que segueix el que en podríem dir una “tendència històrica”, atès que l’any 1999 la despesa en R+D militar superava la despesa en R+D civil i arribava fins al 54% de la total. Tot i amb això, hi ha coses que fan mal als ulls, com ara el fet que encara actualment la despesa en R+D militar tripliqui la despesa en R+D sanitària.

Finalment assenyalar que la despesa en R+D militar es fa principalment a través de dos programes: el 464A, a càrrec del Ministeri de Defensa i que està dotat amb 203,9 M€; i el 464B, a càrrec del Ministeri d’Indústria, que està dotat amb 770,7 M€. Aquest segon programa -on hi trobem pràcticament el 80% de la despesa en R+D militar i el 9% de la despesa total en R+D- acapara la majoria de retrets de l’informe, atès que es tracta de préstecs altament subvencionats (a retornar amb 20 anys, a interès zero) el principal destinatari dels quals (fins al 70%) és el sector privat.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.