Eureka!

El bloc d'en Quim Bosch

13 d'abril de 2018
0 comentaris

R+D als pressupostos: fake news

– Què fa el govern amb els nostres impostos? Normalment ens fem aquesta pregunta quan es presenten els pressupostos al Parlament o al Congrés. Cadascú en destaca el que més li crida l’atenció, o el que més li convé. Els uns que gastarem tant en això, que és més del que mai s’havia fet. Els altres, que gastarem poc en allò, que és fins i tot menys que els anys anteriors. Els grans titulars són per a ensenyament, sanitat i obres públiques. Perquè, com tothom sap, ser modern consisteix en fer anar asfalt i ciment. Des de la llotja del Bernabéu, Florentino Pérez fa que sí amb el cap.

Però, de mica en mica, la despesa en recerca i desenvolupament (R+D) es va fent forat entre l’opinió pública. Cada cop més gent creu que un cervell ben espremut és més rendible que una línia d’alta velocitat per anar a un poble de 26 habitants. Sabíeu que cada quilòmetre d’AVE costa 18 milions d’euros? Doncs com que fa lleig dir que cada any dedicarem menys diners a l’R+D, el govern espanyol ha trobat una solució imaginativa: quan presenten els pressupostos (quan surten per la tele) diuen que se’n gastaran 100 però a l’hora de la veritat (quan no surten per la tele) només en gasten 30. O fins i tot menys…

No és cap metàfora. Fa uns dies vam conèixer les dades d’execució del pressupost del govern espanyol del 2017. El pressupost que van aprovar per a R+D ja retallava respecte els anys anteriors, però a l’hora de la veritat només hi van dedicar el 29,7% del que havien pressupostat. De manera que, en realitat, al 2017 van retallar un 29% respecte l’any anterior… i un 77% respecte fa 10 anys!

Malauradament, a Catalunya ja estem avesats a que els governs espanyols prometin molt (lluvia de millones, que deia El Periódico) i facin poc.

(Article publicat al bloc de Política Econòmica i Treball d’ERC, 13/04/2018)


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.