Eureka!

El bloc d'en Quim Bosch

13 d'octubre de 2012
0 comentaris

R+D a Catalunya: llums i obres de la participació al 7èPM de la Comissió Europea

La Comissió Europea ha presentat l’informe 2011 (Fifth FP7 Monitoring report) de seguiment del seu instrument per al finançament de la recerca i desenvolupament (R+D): el 7è Programa Marc (7èPM). La lectura en clau catalana d’aquest informe ofereix tant llum com ombres.

Per no perdre la perspectiva, hauríem de tenir present que el balanç global de la participació catalana al 7èPM és positiva. Les dades corresponents al període 2007-2010 assenyalen que el sistema de recerca català va captar l’1,94% dels fons del 7èPM, mentre que l’aportació catalana al pressupost de la Comissió Europea és de l’1,63%. Anem, però, a l’informe 2011…

Participació institucional
A la classificació de les 20 universitats amb major participació no n’hi ha cap de catalana. És una dada rellevant perquè l’ensenyament superior concentra gairebé la meitat (el 45%) del finançament del 7èPM. A la classificació –que encapçalen 3 universitats angleses: Cambridge, Oxford i l’Imperial College- sí que hi figura una universitat espanyola: la Politécnica de Madrid.

Tampoc trobem cap centre català al Top-20 d’institucions de recerca, que capten el 28% del finançament total. La classificació l’encapçala el CNRS francès, i hi trobem dues institucions espanyoles: el CSIC i Tecnalia. En aquest cas, seria interessant saber quin hauria estat el resultat dels 48 centres de recerca catalans si enlloc de constar cadascun d’ells com una institució independent haguessin participat en nom de seva la institució paraigua (CERCA), que és com han participat els francesos del CNRS o els espanyols del CSIC i Tecnalia.

En canvi, al Top-20 de les empreses europees amb més participació n’hi trobem una de catalana (Centre de Recerca Innovació de Catalunya) al 14è lloc. Un lloc meritori atès que es tracta d’una PIME que es fa el seu lloc a una classificació amb multinacionals com Siemens o Telefónica.

Al Top-20 de participació de PIME hi trobem 3 empreses catalanes: l’anteriorment esmentada, que encapçala la classificació; Innovació i Recerca Industrial i Sostenible (al 9è lloc); i Starlab Barcelona (al 13è lloc). A la classificació no hi apareix cap PIME de la resta de l’Estat. En relació a la participació de les PIME, cal destacar que al desembre del 2011 el percentatge de finançament acumulat (2007-2011) per PIME del conjunt de la UE va superar per primera vegada l’objectiu mínim que s’ha fixat la Comissió Europea: el 15% del pressupost del programa “Capacitats”. La Comissió Europea preveu que el percentatge mantingui la tendència ascendent i l’any 2013 assoleixi el 16%, una bona notícia per un teixit productiu com el català.

Participació regional
L’informe també ofereix una classificació de participació regional, tant en funció del finançament captat com del nombres de projectes participats. En ambdós casos, la regió de Barcelona ocupa el 6è lloc i la de París el primer.

Les posicions de 2n al 5è lloc les ocupen (amb ordre diferent, segons si es classifiquen d’acord amb el finançament o el nombre de projectes) Munic, Inner London, Madrid i Roma.

Programes específics
Finalment, convé destacar que dels 4 programes específics del 7èPM el programa Idees és, de bon tros, el més selectiu: el percentatge de concessions en relació a les sol·licituds presentades és del 14% mentre que el dels altres tres se situa entre el 20% (Persones i Capacitats) i el 21% (Cooperació).

És important destacar aquest fet perquè justament les convocatòries del programa Idees, que gestiona el Consell Europeu de Recerca (ERC), es resolen exclusivament amb criteris d’excel·lència científica i són aquelles en les que el sistema català de recerca obté millors resultats. Catalunya seria el 5è país (3r de la Unió Europea) amb millors xifres relatives (concessions en relació a la població), només darrere Suïssa, Israel, els Països Baixos i Suècia.

(Article publicat al Diari Gran del Sobiranisme, 08/10/2012)


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.