Eureka!

El bloc d'en Quim Bosch

2 de febrer de 2015
2 comentaris

“Que es faci l’any de la llum!”

IYL 2015Amb aquestes paraules, el president de la 68a Assemblea General de la UNESCO va anunciar fa poc més d’un any que 2015 seria l’Any Internacional de la Llum i de les tecnologies basades en la llum (IYL2015). L’IYL2015 es va inaugurar oficialment el proppassat 19 de gener, a París, i compta amb la col·laboració de més de 100 socis de 85 països.

La llum, doncs, pren el relleu de la cristal·lografia. L’objectiu de la UNESCO és que arreu del món prenguem consciència de la importància de les tecnologies basades en la llum en el desenvolupament social i la seva incidència en camps com l’energia, l’ensenyament, l’agricultura, les comunicacions i la salut. Com a referència, al 2009 les activitats de l’Any Internacional de l’Astronomia van arribar a 815 milions de persones de 148 països.

Entre les efemèrides que l’IYL2015 commemorarà hi ha els cinquanta anys de la interpretació del fons còsmic de microones -descobert un any abans per Penzias i Wilson- com a romanent del Big Bang; els cent anys de la presentació, a l’Acadèmia de Ciències Prussianes, de la teoria general de la relativitat d’Einstein; els cent cinquanta anys de la formulació de les equacions del camp electromagnètic per part de Maxwell; i els mil anys del tractat d’Òptica escrit per Ibn Al-Haythen -també conegut com a Al-Basri o Alhacè- que està considerat el punt de partida de l’òptica moderna.

(Article publicat a Recercat (gener 2015), butlletí electrònic de recerca de la Generalitat.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

  1. “Entre les efemèrides que l’IYL2015 commemorarà hi ha els cinquanta anys de la interpretació del fons còsmic de microones -descobert un any abans per Penzias i Wilson- com a romanent del Big Bang”.

    Més d’un (com m’ha passat a mi mateix) hem mirat el fons del microones i no hem vist cap indici del Big Bang. A més tirar, un parell de llenties o de macarrons enganxats al fons. Res còsmic, que jo sapiga…

    Atentament

    PD: Aquest és un comentari per somriure. Somriure escèptic.

    1. També hi ha molta gent que creu que a la fotografia que va suposar el gran aval per a la teoria general de la relativitat (la de l’eclipsi solar) no es veu res, però com que Eddington era una patum ningú va gosar portar-li la contrària.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.