Eureka!

El bloc d'en Quim Bosch

9 d'abril de 2011
0 comentaris

Publicacions científiques: quantitat i qualitat

La FECYT (Fundación Española de Ciencia y Tecnología) ha analitzat la producció científica de l’any 2008, tant des de la vessant de la quantitat (nombre de publicacions en revistes) com de la qualitat (nombre total de cites, cites per article, índex H, etc..)

Malgrat el seu títol (Indicadores bibliométricos de la actividad científica española 2008), l’informe  dóna dades de tot el món i tendències entre els anys 1996 i 2008. Es tracta d’un document molt exhaustiu -de prop de quatre-centes pàgines i més de noranta taules i gràfiques- del que, després d’una primera lectura en diagonal, m’agradaria fer-vos-en cinc cèntims.

D’entrada, destacar que el podi de la classificació quantitativa (nombre de publicacions) l’ocupen els Estats Units d’Amèrica, la Xina i el Regne Unit, amb el 19,42%, el 12,10% i el 6,30%, respectivament, de la producció mundial. L’Estat espanyol ocupa el novè lloc, amb el 2,75% de la producció mundial. Catalunya representa el 28,6% de la producció espanyola i el 0,78% de la mundial.

Espanya, però, perd algunes posicions en les classificacions qualitatives de l’informe: és tretzena en l’índex H, i vintena en cites per document. Molt més espectacular és el daltabaix de la Xina, que de segona potencial mundial en termes quantitatius (amb el 12,10% de les publicacions mundials) baixa fins al vint-i-quatrè lloc de la classificació quantitativa de cites per document. Pel que fa a l’evolució quantitativa durant el període 1996-2008, l’Àsia és la regió amb un major creixement, en què ha multiplicat el nombre de les seves publicacions per un factor 3. Especialment destacada ha estat l’aportació de la Xina, que ha multiplicat la seva producció per gairebé un factor 8, amb un increment interanual mig de prop del 20%.

Pel que fa a les col·laboracions internacionals -tal i com es pot veure al gràfic inferior- destaca els elevats índexs dels països que participen als Programes Marc de la Comissió Europea (membres de la UE i països associats). En aquest sentit, se m’acut que potser fora hora de repensar el concepte de “col·laboració internacional”. En la mesura amb què ens plantegem la Unió Europea com una entitat política, quin sentit té considerar “internacional” una col·laboració entre Estats que en són membres?

Col•laboracions internacionals

Percentatge sobre la producció mundial l’any 2008 (eix d’ordenades) respecte el percentatge de col·laboració internacional en el període 1996-2008 (eix d’abscisses). Font: informe de la FECYT Indicadores bibliométricos de la actividad científica española 2008.

A nivell espanyol, durant el període 1996-2008 pràcticament no han canviat els percentatges de publicacions en col·laboració amb altres institucions espanyoles o internacionals, mentre que s’ha produït un clar descens en el percentatge de publicacions sense cap mena col·laboració alhora que un notable increment del percentatge de publicacions en col·laboració amb institucions espanyoles i internacionals alhora. Tot i que globalment destaquen les col·laboracions amb els altres Estats de la Unió Europea (Regne Unit, França, Alemanya…) el país amb qui més es col·labora són els Estats Units d’Amèrica.

Finalment, i pel que fa a la producció catalana en relació a l’espanyola, assenyalar que des del punt de vista quanitatiu és la segona comunitat autònoma de l’Estat, per darrere de Madrid. Però en canvi Catalunya ocupa el primer lloc en pràcticament totes les classificacions qualitatives de l’informe.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.