Eureka!

El bloc d'en Quim Bosch

30 de setembre de 2013
0 comentaris

Per què patinem sobre el gel?

Per què patinem sobre el gel?Una superfície glaçada és perillosa perquè hi podem patinar fàcilment. També té els seus avantatges: amb uns patins ens ho podem passar molt bé. Tots ho sabem, i hi estem tan familiaritzats que potser no ens adonem de com n’és d’estrany. Coneixeu cap altre sòlid sobre el que hi rellisquem?

La resposta és tan simple que potser us sorprendrà: en realitat, no patinem sobre el gel.

Sobre el que patinem és sobre una fina pel·lícula d’aigua líquida. La clau està en el fet que l’aigua té l’estranya propietat d’augmentar de volum quan passa de líquid al sòlid (quan es congela). Quan trepitgem el gel, el nostre pes el comprimeix; de manera que si el gel és a prop del punt de congelació la disminució de volum que provoquem pot ser suficient per revertir el procés i forçar l’aigua a que passi de sòlid a líquid. Aquest procés, a més, es veu afavorit si ens movem, perquè el fregament amb el terra (la superfície de gel) genera escalfor. L’escalfament i la disminució de volum fa que el gel (aigua sòlida) passi a l’estat líquid. I és aquesta fina superfície d’aigua líquida la que ens fa patinar.

Tot això, és clar, només funciona si el gel és a prop del punt de congelació. Per les pel·lícules sabem que si fóssim a l’Antàrtida, a temperatures de -50ºC o -60ºC, i agaféssim un bloc de gel no només no ens relliscaria de les mans sinó que la nostra mà s’hi quedaria enganxada. Perquè a aquelles temperatures tan baixes, en lloc de fondre nosaltres el gel amb l’escalfor de la nostra mà, el que succeeix és que el gel congela el citoplasma de les cèl·lules de la nostra pell. Per això ens hi quedem enganxats, i si estirem fort ens hi podem -literalment- deixar la pell. 


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.