Eureka!

El bloc d'en Quim Bosch

23 de juny de 2011
0 comentaris

Mecenatge: (2) Comparativa internacional

MecenesEls països anglosaxons encapçalen totes les classificacions de donacions altruistes. Però les diferències entre països no només són quantitatives sinó també qualitatives: als Estats Units d’Amèrica destaquen les donacions amb finalitats religioses, seguides de les científiques; ambdues molt per sobre de les finalitats artístiques que tant de pes tenen al nostre país.

Abans de tot, però, cal tenir en compte que qualsevol comparativa internacional és només orientativa, atès que les diferències en la regulació de cada país afecten fins i tot a què entenen per donació. Tampoc hi ha uniformitat a l’hora de classificar-les, i és pràcticament impossible desglosar -amb un mínim de confiança- els totals en percentatges en funció de les finalitats.

En qualsevol cas, i amb totes les prevencions que vulgueu, les dades facilitades per Charities Aid Foundation dels imports donats a mecenatge en relació al PIB de cada país són prou eloqüents.

Donacions a mecenatge [% PIB]

Gràfica 1: Donacions al mecenatge a diferents països [% PIB]. Codi de països: Estats Units d’Amèrica (US), Regne Unit (UK), Canadà (CA), Austràlia (AU), Sud-àfrica (SA), Irlanda (EI), Països Baixos (NL), Singapur (SG), Nova Zelanda (NZ), Turquia (TR), Alemanya (DE), França (FR).

Pel que fa a Catalunya o a l’Estat espanyol, diverses fonts situen la xifra entre el 0,1 i el 0,2 del PIB. Al marge de la incertesa de la xifra, i atesa la relativitat amb què s’ha de llegir qualsevol comparativa internacional, no he inclos Catalunya a la gràfica per tal de no barrejar dades provinents de fonts diferents.

Finalment, voldria fer una pinzellada de la comparativa en desgravacions de diferents països sobre les donacions al mecenatge. Amb tots els matisos que es vulgui, totes les legislatives fixen -amb uns límits- unes desgravacions en funció de si les realitza una persona física o una de jurídica. Un cop més, voldria emfasitzar que les següents taules són una simplificació atès que totes les normatives tenen molts matisos i molta lletra petita:

 

Deducció

Límit

Espanya

25%

10% (base liquidable)

França

66%

20% (ingressos anuals)

Estats Units d’Amèrica

100%

50% (ingressos bruts)

Taula 1: Desgravacions per a persones físiques.

 

Deducció

Límit

Espanya

35%

10% (base imposable)

França

60%

20% (volum d’ingressos)

Estats Units d’Amèrica

100%

50% (ingressos bruts)

Taula 2: Desgravacions per a persones jurídiques.

PS: El senyor del bust és Mecenes.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.