Eureka!

El bloc d'en Quim Bosch

3 de juliol de 2014
0 comentaris

La Xina lidera tots els registres de propietat intel·lectual

recercatL’anuari estadístic de l’Organització Mundial de la Propietat Intel·lectual (WIPO) corresponent a l’any 2012 situa la Xina en primer lloc en els quatre tipus de registres de la propietat intel·lectual que gestiona: patents, models d’utilitat, marques registrades i disseny industrial. Quatre països —tres dels quals asiàtics— tenen les seves oficines entre les deu amb més activitat del món en tots quatre tipus de registres: la Xina, el Japó, Corea i Alemanya.
Pel que fa a patents, trobem tres països asiàtics entre els quatre primers del món en nombre de sol·licituds: la Xina, que encapçala la classificació, i el Japó i Corea, al tercer i quart lloc, respectivament. També cal destacar que entre els deu països amb més activitat hi trobem tres BRICS: Rússia (al setè lloc), l’Índia (al vuitè) i el Brasil (al desè). Considerada en el seu conjunt, l’Àsia concentra el 55,9% del nombre de sol·licituds mundials, molt per davant de Nord-Amèrica (24,6%) i Europa (14,7%).
Pel que fa al registre de marques, el 60% de l’activitat mundial es concentra en deu oficines. La Xina, amb prop del 25 % de l’activitat mundial, encapçala la classificació. També crida l’atenció el fort increment respecte de l’any 2011 (24,1%) de l’activitat a Turquia, que la situa, en termes absoluts, al cinquè lloc de la classificació mundial.
Pel que fa als models d’utilitat, el 98% de l’activitat mundial es concentra en només deu oficines, i el 90% de l’activitat d’aquestes oficines en la de la Xina, que, a més, és el país que va experimentar un increment més elevat (26,4%) respecte de l’any anterior. Dels quatre tipus de registre de la propietat intel·lectual, aquest és l’únic en què l’oficina dels Estats Units no consta entre les deu més actives del món. També és l’únic dels quatre tipus on trobem l’oficina espanyola al top ten mundial d’activitat.
També l’activitat en dissenys industrials es concentra en pocs països i, molt especialment, en la Xina, que representa el 54% de l’activitat mundial. Les deu oficines més actives concentren el 87% del total mundial.
El WIPO gestiona l’administració de les sol·licituds de patents via PCT (Patent Cooperation Treaty), que permet sol·licitar simultàniament una patent en 148 països. La concessió de la patent, però, depèn de cada oficina regional. 
Enllaç a l’informe WIPO IP Facts and Figures 2013.  

(Article publicat a Recercat (juny 20014), butlletí electrònic de la Generalitat de Catalunya)


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.