Eureka!

El bloc d'en Quim Bosch

3 de juliol de 2013
2 comentaris

La majoria no és la meitat més u!

La majoria no és la meitat més u!Si parlem de la majoria de les persones d’un col·lectiu (que tant pot ser un cens electoral com una comunitat de veïns), aleshores la majoria és la meitat més mig.

És el que es dedueix si estem d’acord en que 2 persones són majoria en un col·lectiu de 3. I és el que passa en qualsevol col·lectiu amb un nombre senar de persones: la majoria és la meitat més mig, perquè la resta (la meitat menys mig) són minoria. La meitat més u només són la frontera que separa la majoria de la minoria si el col·lectiu té un nombre parell de persones. Però genèricament, la majoria és la meitat més mig del nombre de persones.

Sí, ja sé què en penseu: que tinc raó, però també que sóc un perepunyetes, que no n’hi ha per tant, i que dient “la meitat més u” ja ens entenem. Això és justament el que més em toca el voraviu, perquè quan algú escriu el verb “haver” sense “h” també ens entenem, i en canvi està molt mal vist.

Ens sembla intolerable que els estudiants acabin el batxillerat fent aquesta mena de faltes d’ortografia, però no donem cap importància a que no sàpiguen (ni ells ni nosaltres) dividir per dos. Perquè calcular la majoria entre dues opcions és simplement això: dividir per dos. Potser pretendre que hi donem importància és demanar massa; però m’agradaria que, com a mínim, en fóssim conscients.

PS Ara que està de moda discutir sobre majories en un possible referèndum aprofitaré per dir que no estic d’acord amb els qui consideren que el “sí” a la independència hauria de ser vàlid amb la meitat més u dels vots. No perquè em sembli poc, sinó perquè em sembla massa: hauria de ser la meitat més mig.

(Article publicat al Diari Gran del Sobiranisme, 17/06/2013 )


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

  1. Bon dia. El meu nom és Martina i estic realitzant un treball per a la UIB sobre la llengua que s’empra als blogs. El teu és un dels blogs escollits, per això m’agradaria poder fer-te algunes preguntes que es reponen molt aviat! Em pots trobar en aquesta direcció: martinantr@gmail.com. Moltes gràcies!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.