Eureka!

El bloc d'en Quim Bosch

22 de juliol de 2009
0 comentaris

La crisi arriba a la universitat

El nombre d’inscripcions a les universitats públiques catalanes per al curs acadèmic 2009-2010 ha augmentat un 10% respecte el curs anterior. L’empitjorament de perspectives laborals (la crisi, vaja) n’és, en bona part, responsable.

Les dades, facilitades pel Comissionat d’Universitats i Recerca són contundents. Augmenta espectacularment el nombre de gent que s’incorpora a la universitat tant amb una titulació prèvia com des de les vies “clàssiques”: selectivitat i formació professional. Però de tots ells és justament la via de la formació professional la que s’incrementa més (el 15,4%) respecte els anys anteriors. I tot això tenint en compte que la generació que ara s’incorpora a la universitat va néixer en un període de caiguda de la natalitat.

La manca de sortides laborals, doncs, “empeny” més gent cap la universitat. En aquest sentit podríem dir que és una bona notícia que la crisi hagi arribat a la universitat. Que ningú s’escandalitzi, però no podem ignorar el fet que durant massa anys molts joves no hagin vist en la formació acadèmica una inversió per al seu futur laboral/econòmic. No és cap casualitat que a l’Estat espanyol la comunitat amb la renda per càpita més alta -les Illes Balears- encapçali gairebé tots els rànquings de fracàs escolar.

Tot plegat fa que potser una conseqüència de la crisi de sectors com el turisme i la construcció sigui una revalorització de la formació acadèmica. Esperem-ho. També als Estats Units especulen amb la possibilitat que una possible conseqüència de l’actual crisi sigui una millora del seu sistema de recerca que ara estaria en millors condicions de captar alguns dels cervells més brillants que surten de les seves universitats, i que els darrers anys optaven, amb massa freqüència, per fer el salt cap al sistema borsari i financer.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.