Eureka!

El bloc d'en Quim Bosch

3 de desembre de 2014
0 comentaris

Bo o dolent? l’R+D és oficialment inversió

EurostatLa Comissió Europea ha anunciat l’entrada en vigor d’un nou sistema per calcular els comptes nacionals que afectarà el càlcul del PIB. En el nou sistema (ESA 2000) tant la despesa en R+D com la que es fa en sistemes d’armament comptabilitzaran com a inversió, i per tant incrementaran el valor final del PIB. Un increment que no està relacionat amb cap canvi de cicle econòmicté ni amb cap brot verd, sinó exclusivament a la nova metodologia de càlcul que s’ha adoptat.

Per al conjunt de la Unió Europea, comptabilitzar les despeses en R+D i en armament en el PIB el fan augmentar d’1,9 i de 0,2 punts, respectivament. En conseqüència, s’han de revisar totes les xifres d’intensitat en R+D (despesa en relació al PIB). A Espanya, per exemple, la despesa en R+D l’any 2012 baixa de l’1,30% (metodologia antiga) a l’1,27%. Aquí teniu l’enllaç a la nota de premsa d’Eurostat amb la revisió de les xifres i els objectius de despesa en R+D per a cada país.

La nova metodologia adoptada per la Comissió Europea s’alinea amb el sistema de comptabilitat que fan servir els EUA, Canadà i Austràlia (SNA 2008).


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.