Eureka!

El bloc d'en Quim Bosch

28 de febrer de 2013
0 comentaris

Històries de prínceps blaus…

Històries de prínceps blaus...Les històries infantils estan plenes de prínceps blaus. Blancaneu, la Ventafocs… noies fràgils i nobles d’esperit sotmeses a injustícies i humiliacions de les que només un cop inesperat del destí –en forma d’un jove, aparegut del no-res- les podrà rescatar.

Bona part de l’encant i la força de les històries rau justament en el misteri que envolta aquests prínceps, que no són exclusius dels contes infantils. ¿Què són, sinó, Lohengrin per a Elsa von Bravant i l’abat Faria per a Edmond Dantés?… Els missatgers que -com deia Primo Levi- el cel els envia per a canviar-los la vida. Prínceps blaus que, en els moments més foscos, apareixen de les maneres més sorprenents. L’un emergeix d’un llac, dut per un cigne, l’altre de la cel·la d’una presó.

Tornem, però, als contes infantils. Poques històries tenen el dramatisme de la Ventafocs. Una pobra òrfena presonera a la seva pròpia casa, a qui la seva madrastra obliga a fer de minyona de les seves germanastres. Ens podem imaginar major pena?

Sí. Per exemple si en lloc d’una madrastra el maltractament li infringís la seva pròpia mare. Per exemple si canviem les insensibles germanastres per una germana. Per exemple si a l’arrel dels mals de la dissortada noia -la mort del seu pare- hi trobem un assassinat, que no ha estat castigat, comès per la seva cruel mare…

En tornar de la guerra de Troia, Agamemnon és assassinat per la seva esposa i el seu amant. La seva filla gran, Electra, salva el seu germà petit, Orestes, entregant-lo a uns forasters que passen per Micenes. A partir d’aquest moment Electra passa a tenir una vida miserable: minyona, al seu propi palau, de la seva mare, del seu padrastre, i de la seva germana Cristotemis, que està en bones relacions amb els assassins. Les misèries d’Electra només s’acabaran quan el seu germà Orestes torni, anys més tard, com un home dret i fet. Un germà que és, literalment, un príncep: el fill del rei de Micenes.

Aquesta és la història d’Electra tal i com ens la va relatar Sòfocles, gairebé dos mil cinc-cents anys abans que els germans Grimm escrivissin la seva Ventafocs…

PS Afortunadament, les històries de prínceps blaus van més enllà de la literatura.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.