Eureka!

El bloc d'en Quim Bosch

19 de febrer de 2018
0 comentaris

Virgina Galilei (Històries de Galileo)

Virginia GalileiGalileo Galilei Va tenir 3 fills: dues noies i un noi. El noi es deia Vincenzo, com l’avi patern, i va ser el biògraf del seu pare. Les noies es deien Virginia i Livia. Virginia era la gran, i sempre va ser la nina dels ulls de son pare. Era amb qui més parlava de ciència, i fins i tot el va ajudar amb el manuscrit d’algun dels seus llibres. Tot indica que Galileo la considerava molt intel·ligent; i segurament avui en dia hauria estudiat Matemàtiques, com son pare, però al segle XVII les dones tenien vetat l’accés a la universitat. Va fer-se monja.

Va entrar al convent de San Matteo d’Arcetri, un poble a prop de Florència. Amb només setze anys va agafar els hàbits, i va adoptar el nom de Maria Celest, com homenatge al seu pare, amb qui tan sovint parlava d’astronomia. Galileo l’anava a veure sovint; i com que era un manetes, difícilment se n’anava sense haver arreglat algun pany o alguna finestra del convent.

Justament els seus treballs en astronomia són els que van fer que la Inquisició el jutgés, torturés, i condemnés l’any 1633. El van condemnar a arrest domiciliari de per vida, i Galileo es va recloure a Arcetri, per ser a prop de sa filla. Quan duia un any de captiveri li van dir que la seva filla estava molt greu. Va demanar permís per anar-la a veure i acomiadar-se’n, però l’hi van denegar. Pocs dies després, Virginia/Maria Celest es va morir. Tenia trenta-tres anys.

L’arrest domiciliari de Galileo encara va durar 8 anys més, fins la seva mort el 8 de gener de 1642. Per sorpresa de molts, perquè ell era pisà, la família va decidir enterrar-lo a Florència, a la basílica de la Santa Croce. Fins fa poc, la història d’aquest pare i d’aquesta filla s’acabava aquí. Però fa uns anys es va autoritzar obrir la tomba de Galileo, per estudiar-ne les despulles, i es van endur una sorpresa…

A la tomba hi havia enterrades dues persones. L’anàlisi d’ADN va confirmar que corresponien a un home ancià i a una dona jove, amb relació genètica de primer grau. Mai es va enregistrar cap moviment, però tot apunta a que Galileo hauria expressat a algú de confiança el desig de ser enterrat amb la seva filla Virginia, i que aquesta persona (possiblement el seu fill/biògraf) va dur a terme, clandestinament, l’última voluntat de Galileo Galilei.

PS I, ja que parlem de pares i filles, un regalet.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.