Eureka!

El bloc d'en Quim Bosch

24 de novembre de 2015
0 comentaris

Hisenda, l’IVA i la recerca

MontoroLa Unió Europea considera que la recerca científica és una activitat econòmica, i com a tal està exempta de pagar IVA. La mesura està pensada per impulsar la recerca com a motor de desenvolupament econòmic i de benestar social.

Els autònoms i els empresaris ja saben que a Espanya estar exempt d’IVA no vol dir no pagar-ne, sinó pagar-lo primer i esperar que Hisenda els el retorni. A la pràctica, l’Agència Tributària els fa servir de recaptadors d’impostos i de finançadors, perquè han d’aportar unes bestretes que Hisenda liquidarà a posteriori (sense interesos).

Els centres de recerca estaven en aquesta mateixa situació. Estaven, perquè ara fa un any l’Agència Tributària va decidir saltar-se la directriu de la UE i va començar a obrir inspeccions on comunica als centres que els suspèn el retorn de l’IVA de l’any anterior. La decisió, sumada a la crisi econòmica i les retallades al finançament de l’R+D, comporta unes tensions de tresoreria que han deixat molts centres en una situació crítica.

En alguns casos, l’Agència Tributària ha proposat als centres el retorn d’una part de l’IVA si aquests renuncien a la resta. L’estratègia és clara: aprofitar els problemes de tresoreria dels centres per escatimar-los una part de l’IVA. L’alternativa és reclamar el reintegrament íntegre via judicial, on els centres de recerca tenen totes les de guanyar però saben que trigarien anys a cobrar els primers euros…

Com en diríem d’això? Deslleialtat?

(Article publicat al bloc de Política Econòmica i Treball d’ERC, 19/11/2015.)


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.