Eureka!

El bloc d'en Quim Bosch

19 de febrer de 2013
0 comentaris

Grafè i cervell humà: les tecnologies del futur

Grafè i cervell humà: les tecnologies del futurAra fa dues setmanes, la Comissió Europea va resoldre la seva convocatòria estrella en l’àmbit TIC: FET (Future and Emerging Technologies). S’estima que en els propers 10 anys cada un dels dos projectes guanyadors (grafè i cervell humà) podria ser finançat amb uns 1.000 milions d’euros.

Es tracta d’una convocatòria molt ambiciosa amb la que la Comissió Europea es proposa un doble objectiu. D’una banda promoure la col·laboració per combatre el que considera un panorama excessivament fragmentat amb manca de massa crítica en alguns àmbits i amb excessius projectes i programes que coexisteixen amb poca coordinació. El segon objectiu és apropar la recerca a la indústria, i per això aposta per transformar la recerca en TIC amb noves tecnologies.

Els conceptes clau d’aquesta convocatòria serien: gran escala, llarg termini, col·laboració, recerca de frontera, i aproximació bottom-up. Hi ha algunes xifres dels dos projectes seleccionat que reflecteixen aquesta ambició: al directori del projecte del grafè hi trobem 176 grups de recerca, i 70 institucions de 32 països; i al del  projecte del cervell humà 124 organitzacions de 23 països.

Està previst que ambdós projectes es posin en marxa al setembre d’enguany, i la Comissió Europea té previst finançar aquest 20013 cada un d’ells amb 54 milions d’euros a través del seu programa TIC. Els propers anys, el finançament (per al que no hi ha xifres concretes fins que s’aprovi el seu pressupost 2014-2020) anirà a càrrec del programa Horitzó 2020. La Comissió estima que, entre el seu finançament i el captat dels programes dels Estats participants i del sector privat (ambdós projectes compten amb multinacionals entre els seus socis), en els propers 10 anys cada projecte podria ser finançat amb uns 1.000 milions d’euros.

Grafè

El descobriment del grafè va ser premiat amb el premi Nobel de física l’any 2010. Es tracta d’un cristall bidimensional derivat del grafit amb característiques interessants: el material conegut més dur i té una alta conducció elèctrica. Entre les seves potencials aplicacions hi ha dispositius òptics i electrònics ràpids i  l’electrònica flexible. Hi ha qui diu que al segle XXI el grafè podria tenir el protagonisme que els plàstics van tenir al XX.

El projecte està liderat per la Universitat Tecnològica de Chalmers, de Suècia. Hi participen universitats i centres de recerca catalans, entre els que destaca l’Institut Català de Nanotecnologia, que forma part del seu consorci central.

Cervell Humà

L’objectiu d’aquest projecte, que també compta amb participació catalana, és aplicar les TIC per simular la complexitat del cervell humà i poder integrar dades clíniques amb neurociència.

El projecte està liderat per l’Escola Politècnica Federal de Lausanne (Suïssa).

Enllaços als web dels projectes

Grafè
Cervell humà


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.