Eureka!

El bloc d'en Quim Bosch

23 de maig de 2015
0 comentaris

Enciams i indústries a ciutats del segle 21?

CobiPalex Medical és una empresa de materials i serveis mèdics. L’empresa, amb seu a Rubí, té més de vuitanta anys, però no sempre s’ha dedicat al mateix perquè quan es va fundar exportava productes agraris. Però dues dècades després Palex va arribar a un acord amb la multinacional Braun per fabricar fil de sutura, i al 1955 va obrir una línia de fabricació amb 6 treballadors. Ara en té més de cent. D’aquella empresa exportadora de productes agraris només en queda el nom que, com un fòssil, ens recorda què va ser en altre temps. Perquè Palex és l’acrònim de “PAtatas, Lechugas, EXportación”.

Dijous vaig pensar en Palex cada vegada que un candidat a l’alcaldia de Barcelona proposava requalificar no sé quantes hectàrees de la ciutat com a sòl industrial. I ho feien alhora que defensaven “un nou model de ciutat”. És el model apropiat? Encara més, què té de nou?

Enciams i indústries a una ciutat del segle 21? A Barcelona, els camps d’enciams van desaparèixer al segle 19, amb la Revolució Industrial. Els van substituir les fàbriques. Cent anys després, Barcelona va començar a fer fora les fàbriques. Només un exemple, però sonat, quantes van haver de marxar del Poble Nou amb les requalificacions urbanístiques per fer-hi la Vila Olímpica?

Així es va impulsar un nou model de ciutat, en el que les fàbriques hi tenien tan poc lloc com els camps d’enciams. El model es va impulsar amb l’estratègia d’organitzar grans esdeveniments, l’única estratègia disponible per a una capital de província que, mal que ens pesi, és el que Barcelona és actualment. I el que continuarà essent mentre no fem un cop de cap col·lectiu. L’estratègia dels grans esdeveniments va fer fallida amb el Fòrum de les Cultures, i amb l’estratègia potser també el model de ciutat. Volem tornar enrere? Ens plantegem, al 2015, tornar al model de la Barcelona preolímpica?

Preguntes que em volten pel cap. Avui és jornada de reflexió, i jo en aquestes coses sóc molt disciplinat.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.