Eureka!

El bloc d'en Quim Bosch

19 de gener de 2011
0 comentaris

Deu anys de recerca en transgènics

La Comissió Europea ha publicat un informe –A decade of EU-funded GMO research (2001-2010)– sobre els principals projectes de recerca adreçats a organismes modificats genèticament (OMG) que en els darrers deu anys han rebut finançament dels programes marc de la UE.

El gran potencials que els OMG tenen per a millorar la productivitat de les collites els fan molt atractius tant a l’hora de millorar la competitivitat de la indústria sectorial com per la millora de la qualitat de vida que se’n pot derivar. No oblidem que tot i que la fam assota bona part del nostre planeta, la població mundial continua creixent i es preveu que abans de l’any 2025 superi la xifra de 9.000 milions d’habitants. Addicionalment, l’estalvi en fertilitzants i pesticides permet reduir l’impacte que el conreu té en el medi ambient, un fet que hauria de fer que des de l’ecologisme se’ls veiés amb bons ulls…

Com es fa amb qualsevol altra nova tecnologia, cal identificar i quantificar-ne els riscos potencials sota el principi de la precaució. I aquest és un dels objectius de bona part dels projectes de recerca recollits a l’informe, sense que s’hagi trobat cap evidència que vinculi els OMG amb un major risc per al medi ambient, l’alimentació o la salut del que suposen els organismes convencionals.

L’informe –adreçat tant a la comunitat científica com als ens regulatoris i al públic en general- s’ha elaborat amb la intenció d’aportar informació contrastada científicament al debat sobre els OMG, per tal de contribuir al màxim al seu rigor i transparència.

En el període que cobreix l’informe (2001-2010), la Unió Europea ha destinat més de 200 milions d’euros a finançar recerca sobre OMG. Anteriorment, la Comissió Europea ja havia publicat un informe anàleg a aquest que cobria el període 1985-2001. En aquests vint-i-cinc anys, la Comissió Europea ha finançat la recerca en aquesta àrea de més de cinc-cents grups de recerca independents.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.