Eureka!

El bloc d'en Quim Bosch

8 de juliol de 2016
4 comentaris

Ciència, ideologia, i crims contra la humanitat

DGSMés de cent premis Nobel han signat un manifest on demanen als governs del món que ignorin les campanyes contra els organismes modificats genèticament (transgènics) i a Greenpeace que les aturi. El manifest acaba amb una pregunta amb reminiscències de Bob Dylan “quanta gent pobra s’haurà de morir abans de considerar-ho un crit contra la humanitat?”.

Tots els signants han guanyat el premi Nobel en alguna disciplina científica. Però entre ells hi ha un nom que crida l’atenció: James Watson, descobridor de l’estructura de l’ADN. Ningú li pot discutir els seus coneixements en el camp de la genètica, però malgrat això ell, i tots els altres signants, ha rebut un allau de desqualificacions. No discrepàncies, no crítiques, sinó desqualificacions. Uns els han titllat de corruptes i han donat per fet que han signat el document a canvi d’una morterada de diners que els hauria pagat alguna multinacional. D’altres han qüestionat els mèrits acadèmics d’aquests més de cent premis Nobel en disciplines científiques.

Les crítiques i desqualificacions els han plogut perquè els transgènics -com la recerca en cèl·lules mare- és un tema sobre els que sovint s’adopten conviccions en funció de la ideologia, i no dels coneixements. I, generalment, la fermesa de les conviccions és proporcional a la ignorància que es té del tema. Simplement, ser d’esquerres implica estar a favor de la recerca en cèl·lules mare i en contra dels transgènics. I ser de dretes, el contrari. O blanc o negre, sense grisos. Com més ignorància, menys dubtes.

L’any 1632, quan la Inquisició el va jutjar per heretge, Galileu es va presentar al judici amb un telescopi. Quan els jutges el van acusar d’haver dit que el Sol té taques, Galileu els va contestar “és cert, ho podeu comprovar fàcilment” i els va oferir el seu telescopi, que estava enfocat al Sol. Cap d’ells va mirar pel telescopi perquè consideraven que fer-ho hauria estat un acte impiu, perquè hauria estat acceptar el dubte. I ningú d’ells dubtava, tots estaven molt segurs de les seves creences. Des de la seva seguretat van torturar i condemnar Galileu.

Tota aquesta gent que, sense ser experts en biotecnologia, desqualifica amb tanta convicció i contundència les opinions de James Watson en genètica es comporten com aquells inquisidors. I sí, aquesta barreja d’ignorància i seguretat és típica dels crims contra la humanitat.

(Article publicat al Diari Gran del Sobiranisme, 06/07/2016.)


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

  1. Els autors del Manifest al dir: “Se ha mostrado en repetidas ocasiones que [los cultivos y alimentos mejorados mediante la biotecnología] son de gran ayuda para la biodiversidad global”, saben que no diuen tota la veritat.
    I ja no diguem la cadena que esclavitza als agricultors que accepten aquest tipus de cultius: moltes d’aquestes especies “millorades [sic] geneticament” són incapaces de reproduïr-se, la qual cosa fa que els agricultors estiguin a expenses de les empreses que tenen les plantes sota custodia de copyrigths.

    I sí, verdaderament l’estulticia humana ha fet de la fam i el dolor de la humanitat un clam publicitari…

    Atentament

    1. JRRiudoms,
      Ells parlen de l’aspecte científic. La base de les campanyes antitransgènics són els suposats efectes secundaris nocius dels transgènics sobre la salut humana. I això és fals. No n’hi ha cap. Molts campanyes antitransgènics (no totes) no només demanen que no es conreïn sinó també que es prohibeixi la recerca amb ells. Això és d’inquisidors.
      Si es vol parlar de quotes de mercat, endavant. És un tema del que ells no en parlen. No crec que perquè vulguin amagar res sinó perquè cap d’ells consideri que té prou coneixements per fer-ho. Qui tingui informació en aquest aspecte que l’exposi i exposi el cas, però barrejar-ho amb les mentides -a nivell científic- de les campanyes antitransgènics desacredita el conjunt del missatge.

  2. Jo ja m’he perdut….. Cal dir que fa 50 anys si deies que eres ecologista/defensa de la natura, etc et deien EXTREMISTA, ara fins hi tot els NAZIS I FEIXISTES diuen ser ECOLOGISTES….bona tarda tinguem amén

    1. Antoni,
      No estic segur d’haver entès el sentit del teu comentari. Ningú qüestiona ni l’ecologisme ni la defensa del medi ambient, sinó la postura davant dels transgènics de persones que actuen en nom de l’ecologisme. Dit d’una altra manera, que qui se solidaritzi amb l’evasió d’impostos d’un jugador del Barça siguin els directius del club no implica que defensar el Barça, o ser un bon culer, passi per evadir impostos. O perquè ens sembli bé que ho faci segons qui. Els premis Nobel no critiquen l’ecologisme, critiquen -i ataquen- unes mesures concretes (les campanyes contra els transgènics) que no tenen res a veure amb l’ecologia.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.