Eureka!

El bloc d'en Quim Bosch

14 de març de 2018
0 comentaris

Believe it or not… dues anècdotes del nombre π

NASAAls EUA escriuen les dates posant primer l’ordinal del mes i després el del dia. Així, el 14 de març l’escriuen 3-14, i per aquest motiu els matemàtics americans van començar a anomenar-lo “dia π” (la relació entre el perímetre i el diàmetre d’una circumferència). L’any 2009 el govern dels EUA va recollir el guà i va declarar oficialment el 14 de març com a “dia Pi”. Però no sempre, no tothom ha tingut aquesta sensibilitat, ni tan sols als EUA…

Indiana, 1897

Farts d’haver de memoritzar una tirallonga de decimals, l’any 1897 l’Assemblea General de l’Estat d’Indiana (capital, Indianàpolis) va aprovar un projecte de llei pel qual el valor del nombre π passava a ser de 3,2 a tot l’estat d’Indiana. Per llei.

Abans de votar el projecte de llei, l’Assemblea General d’Indiana va demanar un informe tècnic a la seva Comissió d’Ensenyament. L’informe de la Comissió va ser favorable, i l’Assemblea va aprovar el projecte de la llei pi… per unanimitat.

El text va passar aleshores al Senat de l’Estat. Després d’aquest triomf, el promotor de la llei va fer valer els seus “mèrits” per intentar entrar a l’Acadèmia Americana de les Ciències. El president de l’Acadèmia, però, es va negar fins i tot a rebre’l. Segurament perquè pensava que tenia altra feina a fer, però va haver de canviar d’opinió quan es va adonar que la premsa estava entusiasmada amb la iniciativa i que, si no s’ho prenia seriosament, la llei pi tiraria endavant…

Aleshores els matemàtics d’Indiana es van adreçar directament al Senat, intentant fer-li entendre l’estupidesa de la proposta. Els seus esforços van tenir èxit i la llei no es va arribar a promulgar mai. El Senat –que mentrestant ja havia rebut l’informe intern favorable a la seva aprovació- va decidir ajornar la votació final sobre el projecte de llei. La llei pi no ha entrat mai en vigor no pas perquè la tombessin a cap votació, sinó perquè a dia d’avui encara està pendent de votació.

Sovint en política n’hi ha prou amb ajornar una decisió per derrotar-la; hi ha qui ho sap i hi ha qui no. Fa pocs dies el president Puigdemont va reconéixer que el 10 d’octubre ell ho ignorava, però en Donald Tusk (i qui hi hagués darrere d’ell) no.

Pie in the sky

Enguany el lema de la NASA per celebrar el dia π és “π in the sky” (π al cel). És un joc de paraules amb l’expressió anglesa “pie in the sky” (pastís al cel) que podríem traduir com “un sopar de duro”. És una frase feta molt popular, però té ben poc de tradicional perquè té poc més de 100 anys.

L’expressió prové de la cançó “The preacher and the slave” (el mossèn i l’esclau) que Joe Hill va escriure l’any 1911. Joe Hill era un activista sindical de principis del segle XX que composava el que ara en diem cançons de protesta. Ell havia nascut a Suècia, com a Joel Emmanuel Hägglund, però de ben jove va emigar als Estats Units amb una mà al davant i una altra al darrere. Va tenir poques feines i mal pagades, i com que va anar buscant sort d’una punta a l’altra dels EUA (de Nova York a San Francisco) les seves cançons es van fer molt populars a tot el país. A “The preacher and the slave”, Joe Hill denuncia la connivència de l’església amb els poders econòmics, i la seva tasca “d’opi del poble” per perpetuar l’explotació laboral. A la cançó, un capellà fa els possibles per convèncer un esclau que no està tan malament, que queixar-se no du enlloc, i que si es resigna Nostro Senyor el premiarà. Una de les frases que posa en boca del capellà és “You’ll get pie in the sky when you die” (quan et moris, al cel et donaran un pastís), que rep la rèplica “That’s a lie!” (això és mentida!).

Als EUA, Joe Hill és un símbol de la lluita pels drets dels treballadors com aquí ho puguin ser el Noi del Sucre o en Francesc Layret i, com a ells, a Joe Hill també se’l van treure de sobre. Al 1914 el van acusar de l’assassinat d’un policia, i amb el pas del del temps hi ha consens no només en que ell no n’era el culpable sinó també en que se’l va incriminar amb proves falses. El van declarar culpable i executar al 1915. Tenia trenta-sis anys.

Enllaç a la pàgina “π in the sky”, de la NASA
Enllaç a la cancó “The preacher and the slave”, d’en Joe Hill, interpretada per Pete Seeger
Enllaç a la cançó “Joe Hill”, interpretada per Joan Baez


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.