Eureka!

El bloc d'en Quim Bosch

1 de desembre de 2014
0 comentaris

Barcelona, bona ciutat per als universitaris?

QS Best Student Cities 2015L’ensenyament superior és un món abonat al rànquings. Els més habituals són els de “les millors universitats del món”; cada any se’n publiquen uns quants i, lògicament, cada universitat destaca aquell on surt millor. Però no són els únics rànquings que es publiquen, i n’hi ha un que, fins on sé, només elabora una institució: el de les millors ciutats per als estudiants (QS Best Student Cities).

Fa pocs dies es va publicar el rànquing per al 2015, on Barcelona apareix com la 19a millor ciutat del món (6a europea). És un bon resultat es miri per on es miri: Barcelona millora cinc posicions respecte la classificació del 2014 i es manté com la millor ciutat dels països llatins, només rere París, que encapçala la classificació mundial.

Les cinc millors ciutats del món d’aquest rànquing són París (que al 2014 ja encapçalava la classificació), Melbourne, Londres, Sydney i Hong Kong. Les altres ciutats europees per davant de Barcelona són Zuric (11a del món), Munic (14a) i Berlín (16a). Per països, cal destacar el bon resultat dels Estats Units (amb 4 ciutats al Top-20), Canadà (3 ciutats al Top-20) i Austràlia, amb 2 ciutats entre les quatre millors del món. Aquesta dada és coherent amb el fet que Austràlia sigui un dels països del món amb major percentatge d’estudiants estrangers a les seves universitats, principalment provinents d’Àsia.

És important destacar que aquest rànquing s’elabora tenint en compte cinc indicadors ben diferents: el prestigi de les universitats de la zona, la barreja d’estudiants, l’atractiu de la ciutat, les oportunitats laborals i el cost de la vida. Pot sorprendre que d’aquests cinc indicadors el de l’atractiu de la ciutat és on Barcelona puntua més baix (33a del món i 13a d’Europa) i en el cost de la vida és on obté el millor resultat (8a del món i 5a d’Europa).

Com sempre, la representativitat i la valoració de cada indicador és discutible; però en qualsevol cas no es pot negar que el rànquing busca una visió gens simple de què pot fer que una ciutat sigui interessant per als estudiants universitaris. Addicionalment, i a diferència dels que elaboren altres institucions, els rànquings de QS tenen força prestigi. Amb tot, crida l’atenció que a la fitxa que QS facilita de cada ciutat hi figuri que la població de Barcelona és de 9,5 milions d’habitants.

(Article publicat a Diari Gran del Sobiranisme, 27/11/2014).


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.