Eureka!

El bloc d'en Quim Bosch

17 de març de 2015
0 comentaris

A Catalunya, els recursos humans en R+D es van mantenir estables al 2013 per segon any consecutiu


El proppassat novembre, l’INE va publicar les principals dades d’R+D per al conjunt de l’Estat, però no ha estat fins aquest gener que n’ha publicat el desglossament per comunitat autònoma. Després de l’impacte inicial de la crisi, que va afectar sensiblement tots els indicadors, tant el nombre d’investigadors com el personal dedicat a l’R+D a Catalunya es va mantenir estable per segon any consecutiu. Pel que fa a la despesa en R+D, va reduir-se en un 1,0% respecte el 2012.

En termes absoluts, el finançament de l’R+D a Catalunya l’any 2013 va ser de 2.961 milions d’euros, 30 milions menys que l’any anterior. En terme relatius representen l’1,50% del PIB català, una centèsima de punt menys que l’any anterior. Tot i que la variació interanual continua essent negativa, és de destacar que sembla apuntar un canvi de tendència, atès que la disminució ha estat més de tres vegades inferior a la dels anys anterior. Un canvi de tendència que no s’aprecia a la resta de l’Estat espanyol, on la despesa en R+D disminueix un 3,4% respecte l’any interior.

Pel que fa als recursos humans, a Catalunya les variacions són simbòliques respecte l’any anterior: el personal dedicat a R+D [EJC] augmenta un 0,1% i arriba als 44.506. És el mateix percentatge amb què disminueix el nombre d’investigadors i se situa en 25.503. El més significatiu, però és que és el segon any consecutiu amb unes xifres estables en ambdós indicadors i tant en investigadors com en personal dedicat a R+D es mantenen les xifres de l’any 2010 (de fet, amb lleugers increments en ambdós casos: 0,12% per als investigadors i 0,11% per al personal en R+D). Aquesta estabilitat contrasta amb les fortes caigudes que aquests indicadors mantenen a la resta de l’Estat (entorn del 3,5%) on, respecte l’any 2010, hi ha un descens acumulat del 8,6% en personal dedicat a R+D i del 9,2% en investigadors.

Recursos econòmics i humans en R+D (2007-2013)

Comparativa de l’impacte de la crisi econòmica en l’evolució dels principals indicadors d’R+D. Font: elaboració pròpia a partir de dades INE (http://www.ine.es).

(Article publicat a Recercat (febrer 2015), butlletí electrònic de recerca de la Generalitat.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.