Eureka!

El bloc d'en Quim Bosch

31 d'agost de 2018
0 comentaris

La història de la ciència com mai te l’havien explicat, d’Ignasi Llorente

“La història d’una espelma”. Sabíeu que aquest és el títol d’una de les primeres conferències de divulgació científica de la història? I que la va fer Michel Faraday fa gairebé dos-cents anys, la vetlla de Nadal de 1825? Química i física a l’abast de joves i de gent amb pocs estudis… La idea d’un home que sempre va tenir tan present els seu origen humil que fins i tot va renunciar a ser enterrat a l’abadia de Westminster, al costat de Newton, perquè es va estimar més que ho fessin al cementiri del seu barri, a la perifèria de Londres.

El llibre ens situa en setze escenaris diferents, que coneixerem amb setze diàlegs. Com la història de l’espelma, a la que un jove James Clerk Maxwell hi assisteix per conèixer el seu admirat Michael Faraday. O la sorpresa i admiració d’un jove Anaximandre quan veu que el seu mestre, Tales de Milet, és capaç d’ensarronar lidis i medes i d’aturar la guerra entre aquests dos imperis. Com? Amb una barreja de mentides i dels coneixements d’astronomia que havia après a Mesopotàmia. O les converses del cap del Museu d’Alexandria amb la seva filla, una jove Hipàtia, tement pel futur de la llegendària biblioteca…

Setze capítols, setze situacions, setze diàlegs que ens transmeten –probablement com no ens havien explicat mai- una visió general, a vista d’ocell, de la història de la ciència. El recurs del diàleg com a fil conductor de les històries aconsegueix fer-ne més àgil la lectura, però també alguna cosa més. Que molts dels diàlegs siguin entre “figures consagrades” del moment (Faraday, Tales, Teó…) i joves que amb el temps també brillarien amb llum pròpia (Maxwell, Anaximandre, Hipàtia…) també ens transmet la idea que la història de la ciència i del coneixement, com la vida, és una cursa de relleus.

La història de la ciència com mai te l’han explicat
Autor: Ignasi Llorente
Angle Editorial, 2018
270 pàgines
ISBN: 978-84-17214-15-9

(Article publicat al web de la Secretaria d’Universitats i Recerca, 27/07/2018)


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.