Eureka!

El bloc d'en Quim Bosch

18 d'octubre de 2016
0 comentaris

Xantatge a l’R+D?

DGSLa normativa europea i l’espanyola diuen clarament que la recerca és una activitat econòmica, i com a tal no ha de suportar IVA. El Ministeri d’Hisenda, però, no es dóna per al·ludit i a les liquidacions anuals es nega a retornar l’IVA a universitats i centres de recerca.

Hisenda proposa “pactar” un retorn parcial, on les institucions renunciïn de motu propi a bona part dels diners que -d’acord tant amb la normativa espanyola com de la UE- són seus però que el Ministeri d’Hisenda els reté. Si la institució de recerca no s’hi avé, l’alternativa és un procés judicial que durarà més de 10 anys. Durant tot aquest temps, i mentre duri el litigi, Hisenda es queda amb tots els diners. Qui té una tresoreria tan esplèndida que es pugui permetre aguantar tants anys?

I tot això, vulnerant tant la normativa espanyola com l’europea.

Com funciona l’IVA?

Qui ja sàpiga com funcionen les liquidacions d’IVA pot saltar-se aquest punt. Qui no, que s’imagini que tenim una sastreria: comprem roba a majoristes i la venem al públic a la nostra botiga. Imaginem-nos que paguem 12,10 € a un majorista per una camisa. La factura que ens farà dirà això:

          Base Imposable…………. 10,00 €
          21% IVA………………………. 2,10 €
          TOTAL FACTURA………… 12,10 €

És a dir, que dels 12,10 € que hem pagat només 10,00 € són per al majorista. La resta (2,10 €) són per a Hisenda, encara que no els donem directament a ella sinó al majorista, que després els haurà d’entregar a Hisenda.

Imaginem-nos ara que posem la camisa a la venda a un preu de 36,30 €, el desglossament de la factura de venda serà el següent:

          Base Imposable…………. 30,00 €
          21% IVA………………………. 6,30 €
          TOTAL FACTURA………… 36,30 €

De manera que dels 36,30 € que el client ens paga només 30,00 € són per a nosaltres. Els altres 6,30 € són per a Hisenda (encara que els recaptem nosaltres). Així que no tots els diners que hi ha a la nostra caixa són nostres, una part és d’Hisenda. Farem bé de no oblidar-nos-en.

Perquè, com us podeu imaginar, tard o d’hora Hisenda ens reclamarà que li donem “el que és seu”. Això són les liquidacions d’IVA. I què passa quan liquidem l’IVA? Doncs que hem de declarar que tenim 6,30 € que són “seus” (els que ens han donat quan vam vendre la camisa) però també que ja n’hem pagat 2,10 (els que vam donar al majorista quan vam comprar la camisa), de manera que el balanç és que hem d’abonar 4,20 € a Hisenda (6,30 – 2,10). S’entén que per a un negoci “normal” liquidar l’IVA vulgui dir pagar a Hisenda (perquè vendrà més car del que compra), i sigui un moment molt desagradable.

Ara bé, què passa si no venem la camisa? Això pot ser perquè el negoci ens vagi malament o perquè el nostre negoci no consisteixi en vendre camises. Potser hem comprat la camisa perquè volem investigar l’efecte detergent de diferents components químics. Comprem la camisa, l’embrutem amb tinta o amb greix animal, i li apliquem diferents productes químics per veure’n l’efecte. Aquesta camisa no la vendrem mai… Doncs si hi ha compra però no hi ha venda, la liquidació de l’IVA ens serà favorable (0 – 2,10), i Hisenda ens haurà de retornar els 2,10 € que vam abonar al majorista. Per a nosaltres, la liquidació d’IVA és una bona notícia, perquè és un ingrés. 

La recerca, activitat econòmica

Ara ens podríem preguntar quina mena de negoci és aquest que fa compres però no ven res, però el factor clau és que l’IVA no va associat al concepte de negoci sinó al d’activitat econòmica, i la Unió Europea fa temps que va decidir que la recerca i el desenvolupament tecnològic (el que se’n sol dir R+D) és una activitat econòmica, i per tant està exempta de tributar IVA. Encara que no es vengui res.

Espanya va incorporar aquest reglament europeu a través d’un Reial Decret. Posteriorment, la Llei de l’IVA va ratificar el contingut del Reial Decret. És a dir, que a l’hora de liquidar l’IVA Hisenda ha de retornar a les institucions corresponents l’IVA que han abonat a proveïdors en activitats de recerca i desenvolupament. I qui són aquestes institucions? Les empreses que fan recerca, les universitats i els centres de recerca.

Però…

Vet aquí que Hisenda es fa el ronso. Fa veure que no entén la normativa espanyola –ni la europea- i es nega a retornar aquest IVA. Al principi, que Hisenda acceptés o es negués a tornar els diners de l’IVA era aleatori, depenia de l’inspector i de com havia sopat la nit abans, però ja fa un parell d’anys que Hisenda sistemàticament es nega a retornar l’IVA de la recerca. S’hi nega… uns mesos.

Perquè al cap d’uns mesos, sempre de manera extraoficial, l’inspector de torn ofereix un pacte: retornar una part dels diners a canvi que el centre renunciï a la resta. Si el centre no s’hi avé, Hisenda dicta una resolució contrària al retorn d’IVA (i en algun cas fins i tot reclama diners al centre), contra la que només es pot interposar un judici.

Indefensió

No hi ha cap altra paraula. Hisenda sap que no té raó, però també sap que les universitats i els centres de recerca tenen problemes molt greus de tresoreria i no estan en condicions d’embarcar-se en un procés judicial que amb tota seguretat els donaria la raó… d’aquí a deu o quinze anys. I, mentrestant, els diners se’ls queda Hisenda.

Sí, heu llegit bé: més de 10 anys. Aquest 2016 el Tribunal Suprem ha dictat les primeres sentències en ferm sobre l’IVA de la recerca.  Han estat dues sentències, una favorable a la universitat de Salamanca i l’altra a la de Santiago, que obliguen Hisenda a retornar íntegrament l’IVA… dels anys 2002 a 2005.

Malgrat aquestes sentències, Hisenda continua fent veure que no entén la normativa i continua negant-se a retornar l’IVA i oferint “pactes” de retorn parcial. L’alternativa: anar fent, any rere any, una pilota de més de anys de 10 anys sense veure ni un cèntim. Qui vulgui recuperar el 100% de l’IVA del 2015 s’haurà d’esperar, com a mínim fins el 2026.

D’això se’n diu…

Per descriure la situació dels centres de recerca només se m’acut la paraula “indefensió”. Quina se us acut per descriure l’actitud d’Hisenda?

Documentació referida

Reglament de la Comissió Europea amb la classificació d’activitats econòmiques a la UE (Statistical Classification of Economic Activities, NACE)
Real Decreto 475/2007 de 13 de abril, pel que l’Estat espanyol incorpora la normativa comunitària amb l’aprovació de la Clasificación Nacional de Actividades Económicas (CNAE-2009)
Nota aclaratòria de l’INE sobre la classificació d’activitats econòmiques
Llei espanyola de l’IVA (Ley 37/1992, de 28 de diciembre)
Sentència del Tribunal Suprem favorable a la Universidad de Salamanca
Sentència del Tribunal Suprem favorable a la Universidad de Santiago


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.