Eureka!

El bloc d'en Quim Bosch

16 de juliol de 2014
0 comentaris

Per què suem?

Els humans som una de les poques espècies d’animals que suen. Suem quan tenim calor, per tant és fàcil intuir que és una reacció del cos amb l’objectiu de refrescar-se. Ara bé, tot i que la finalitat és refredar el cos, en si mateix l’acte de suar no el refresca. És l’evaporació de la nostra suor el que el refresca.

Tots recordem l’aigua com l’exemple que ens posaven per parlar-nos dels tres estats de la matèria: sòlid, líquid i gas. I probablement també recordem que no sabíem mai a quin estat corresponia l’aigua a 0ºC, perquè el canvi d’estat no era automàtic. Si estàvem escalfant gel, no en teníem prou amb arribar fins als 0ºC. Havíem de continuar escalfant i aleshores la calor que subministràvem no servia per augmentar la temperatura del gel sinó que aquest l’absorbia per fer el canvi d’estat de sòlid a líquid, sense que la temperatura augmentés. Aquesta calor latent era la que ens permetia passar de gel a 0ºC a líquid a 0ºC.

Amb l’evaporació passa el mateix. La secreció de suor no refreda el cos, el que refreda el cos és un fet posterior: l’absorció de calor que la suor en fa i que, com a calor latent, propicia la seva evaporació. Una conseqüència d’això és que si ens eixuguem la suor sense donar-li temps a que s’evapori el cos continuarà suant, perquè no s’haurà refredat. Per contra, una bona manera d’evitar suar és el que fan els corredors de fons: tirar-se aigua per sobre, perquè com que el cos ja té aigua per evaporar no té cap necessitat de segregar suor. És per això que per evitar la deshidratació els corredors de fons sovint tenen més interès a tirar-se per sobre l’aigua de les ampolles que els ofereixen que no pas a beure-se-la.

Que sigui l’evaporació del líquid que tenim a la pell –ja sigui suor o aigua envasada- la que ens refreda també explica perquè tenim més fred quan sortim del mar o de la piscina que no pas quan ens hi banyàvem. Un fred que se’ns passarà tan bon punt tinguem la pell eixuta, ja sigui després d’eixugar-nos amb una tovallola o d’una estona de prendre el Sol.

El mecanisme que té el cos per refredar-se és similar al funcionament dels aires condicionats domèstics: un circuit tancat format per dos tubs que connecten una consola interior amb un aparell a l’exterior de casa. Potser us heu fixat en que els dos tubs són de seccions diferents: pel més gruixut hi circula un gas i pel més prim un líquid. El líquid va de la unitat exterior a la consola interior, on absorbeix calor de la sala –per això la refreda- i s’evapora. Un cop evaporat, el gas viatja fins la unitat exterior pel tub més gruixut. La unitat exterior condensa el líquid i tanca el circuit retornant-lo a la unitat interior per la canonada més prima. Durant la condensació que té lloc a la unitat exterior s’allibera la calor que el líquid refrigerant havia absorbit a la unitat interior quan va fer el canvi d’estat invers, de líquid a gas, de manera que un equip d’aire condicionat el que fa és aprofitar el paper de la calor latent en els canvis d’estat evaporació/condensació per traslladar calor de l’interior d’un edifici a l’exterior.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.