Eureka!

El bloc d'en Quim Bosch

11 de març de 2013
0 comentaris

6 anys d’ERC: més de 3.000 ajuts, més de 15.000 investigadors

ERCSis anys després de la seva creació, Consell Europeu de Recerca (ERC) ja ha atorgat més de 3.000 ajuts. Ho va celebrar amb un acte a la Reial Acadèmia Neerlandesa de les Arts i Ciències, on du a terme la seva recerca sobre empatia i cervell l’investigador receptor del seu 3.000è ajut: Christian Keysers.

L’ERC va néixer per gestionar les convocatòries del programa “Idees” del 7è Programa Marc de la Comissió Europea. Des d’aleshores ha resolt 13 convocatòries d’alguna de les quatre modalitats que ha llançat fins ara. La primera va ser l’any 2007, amb els ajuts “Starting”, de fins 1,5 milions d’euros i cinc anys, per facilitar que joves investigadors formin el seu propi grup. L’any següent va posar en marxa els “Advanced”, de fins 2,5 milions d’euros i 5 anys, per a investigadors més sènior. L’any 2011 les “Proof of Concept”, amb finançament addicional de fins a 150.000 euros i un any per tal que investigadors a qui ja els ha estat concedit un ajut de l’ERC acostin la seva recerca al mercat. I l’any 2012, l’ERC va convocar i resoldre la primera edició de les “Synergy”, ajuts de fins a 15 milions d’euros i sis anys per tal de facilitar la sinergia entre investigadors amb coneixements, habilitats i recursos complementaris.

Els ajuts de l’ERC permeten als investigadors principals dels projectes contractar nous investigadors per al seu grup, de manera que es calcula que amb aquests 3.000 ajuts s’ha finançat la recerca de més 15.000 investigadors. En aquests sis anys, el sistema català d’R+D ha captat 102 ajuts que el situaria al Top-10 en la classificació per concessions. Els resultats són encara més espectaculars quan, en lloc de termes absoluts, considerem les xifres en termes relatius: Catalunya ocuparia el 5è lloc (3r dins la UE, vegeu gràfic) en ajuts per població amb una xifra (13,3 concessions per milió d’habitant) que és més del doble de la corresponent al conjunt de la Unió Europa (6,2) i l’Espai Europeu de Recerca (5,7).

ERA després de 13 convocatòries de l'ERC (2007-2012)

Per modalitats, el sistema català d’R+D ha obtingut uns resultats excel·lents a totes les convocatòries de l’ERC tret de la primera edició de les “Synergy” (resolta al desembre del 2012) en què no hi participava en cap dels 11 projectes guanyadors. Però en les dues convocatòries resoltes des d’aleshores, encara corresponent a les edicions del 2012, el sistema català d’R+D ha tornat a obtenir uns resultats excel·lents: 9 de les 302 concessions dels “Advanced”, i 2 de les 27 concessions del segon termini de les “Proof of Concept”.

Tot i que Catalunya només representa l’1,2% de la població de l’Espai Europeu de Recerca (ERA), en aquests sis anys el seu sistema d’R+D ha captat el 2,9% de les concessions de les 5 edicions “Starting” resoltes, el 2,8% de les 5 edicions “Advanced”, i el 4,5% de les 2 edicions “Proof of Concept”.

(Article publicat Recercat, butlletí electrònic de la Generalitat, febrer 2013)


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.