Eureka!

El bloc d'en Quim Bosch

14 de juliol de 2012
0 comentaris

2014

El 26 d’agost del 2007, l’aleshores vicepresident del Govern, Josep Lluís Carod-Rovira, va sorprendre tothom proposant que l’11 de setembre del 2014 es convoqués un referèndum sobre la independència de Catalunya.

Si ho recordeu, la proposta va ser rebuda com una sortida de to, una carotada més “per sortir als diaris”. No conec ningú (jo tampoc) que -per moltes ganes que en tingués- ho veiés factible.

Cinc anys després no crec que hi hagi gaire gent que –per poques ganes que en tingui- s’atreveixi a descartar-ho. Aleshores pràcticament ningú es plantejava l’oportunitat de convocar un referèndum per la independència, però en només cinc anys tot ha canviat tant (tots hem canviat tant) que ha donat temps a que aquest debat entrés i sortís de l’escenari mental dels catalans. Perquè el que ara ens plantegem ja no és si s’ha de fer aquest referèndum, sinó quan s’ha de fer.

En només cinc anys tot ha canviat tant (tots hem canviat tant) que el 2014 ha deixat de ser una pastanaga per als indendentistes i ha passat a ser una condemna. Perquè cada vegada està més estesa la sensació que no podem esperar tant.

11/09/2014. La tria de la data venia marcada, evidentment, pel 300 aniversari de la caiguda de Barcelona en mans de les tropes franco-castellanes de Felip V. Però al simbolisme de la data, Carod hi afegia un argument pecuniari: l’any 2014 culmina el procés d’ampliació de la Unió Europea de 15 a 27 estats, i l’Estat espanyol deixarà de ser beneficiari net dels seus fons i passarà a ser-ne contribuient net. ¿S’ajustarà el cinturó Espanya quan deixi de rebre aquests diners, o optarà per munyir encarà més la mamella catalana, de la que actualment ja s’endu entre el 8% i el 10% del seu PIB?

Pensava en tot això mentre el president espanyol anunciava les retallades que afecten l’IVA, els aturats, els autònoms, els jubilats… Tenim pressa. Molta pressa!

(Article publicat al Diari Gran del Sobiranisme, 11/07/2012)


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.