Els Països Catalans al 4,75%: primer Catalunya, després València i ara les Illes

La situació financera de les administracions autonòmiques dels Països Catalans és catastròfica. No hi ha un euro al calaix, i el que és pitjor, es que no s’espera que n’arribi cap. Per aquest motiu el novembre passat el tripartit català ofegat pels deutes – i la despesa sense mesura- i sense crèdit bancari va decidir fer bons al 4,75% a 1 any i vendre’ls a particulars. L’èxit de l’emissió va permetre col·locar 3.000 MEUR i pagar les nòmines dels funcionaris de la Generalitat catalana. Un mes després la Generalitat Valenciana va fer la mateixa operació, idèntica, amb una emissió de bons de 1.500 MEUR. I ara és el govern de les Illes Balears. Ahir va anunciar una emissió de 200 MEUR, ampliable a 300, amb les mateixes condicions del deute català i valencià. Es podran comprar entre el 24 de gener i el 4 de febrer. El durada dels bons serà des del 15 de febrer d’enguany al 15 de febrer de 2012, data en que, si tot va bé, es cobrarà l’interès i el capital invertit. La inversió mínima és de 1000 € i la màxima de 2 MEUR. Les entitats on el podran comprar els bons són:La Caixa, Sa Nostra, Banca March, Deutsche Bank i Banc Sabadell.
La Generalitat catalana espera ara rebre l’autorització del govern espanyol per emetre una altra emissió de bons destinada també a particulars per un import de fins 2.200 MEUR a un termini de 2 o 3 anys.

Un pensament sobre “Els Països Catalans al 4,75%: primer Catalunya, després València i ara les Illes

  1. Hola Pere:
    quan fa uns mesos em van oferir comprar deute de la Generalitat d’Amunt vaig rebutjar-ho de ple. La meua explicació al cap de l’oficina fou que açò no era ni Suïssa ni Itàlia on la població se’n fa càrrec del seu propi “decalatge” financer. I li vaig respondre, endemés, que si m’oferien deute d’alguna entitat de territori sobirà no hi tindria cap problema. I si era de Caja Madrid, Caja Extremadura, etc. menys encara. O siga, d’entitats públiques i gestionades per bancàries dels Països Catalans ni un ‘gallet’ com diem ací baix. Com sempre passa,…els bons de la Generalitat d’Amunt també són venuts per Bancaixa (Bancaca) és a dir, per Caja Madrid,…els Països Catalans…, els españols, sempre els invadeixen pel sud. 
    I al nord, aquesta dada sempre s’oblida. Els españols saben que som una nació, nosaltres encara no. Malgrat de Tot. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*