Arxiu de la categoria: Catalunya / Països Catalans

Desmesura no és valentia

Desmesura no és valentia. Així raonà el mariscal  Rohalt, anomenat el Fe-Tinent, quan  els homes del duc Morgan ja s’havien apropat massa al castell de Kanoel. El romarç de Tristany i Isolda, en la versió de Joseph Bédier, és una bella obra traduïda ara farà cent anys per Carles Riba. Les traduccions de Riba són un homenatge a la llengua catalana. L’Odissea d’Homer n’és potser el millor exemple, el més virtuós. Un prodigi.

Desmesura no és valentia. Una frase que desconeixen o obliden o simplement no saben confegir els capsigranys que encara proclamen gestes futures espaterrants,  que encara prometen jugades mestres i ficcions delirants. No hi ha com tenir el coixí d’una massa dòcil, una massa crítica gens crítica, cretinitzada més aviat, disposada a aplaudir amb delit qualsevol ocurrència que vingui del més il·luminat dels patriotes nostrats que es marceixen a Waterloo.

“Al fons de la forest salvatge, amb gran afany, com a bèsties acorralades, ells van errívols i rarament gosen tornar al vespre al jaç de la vigilia. No mengen sinó carn de les salvatgines i enyoren el gust de la sal. El rostre amagrit se’ls esgrogueeix, els vestits els cauen a parracs, esquinçats pels esbarzers. S’estimen, no sofreixen”

63è Aplec de Matagalls

Avui al cim de Matagalls (1.698 m), al massís del Montseny, s’hi ha celebrat el 63è Aplec. Després de la trobada inicial s’hi han repartit els premis a la constància als escursionistes amb 50, 45, 40, 25 o 10 participacions. A les 11 del matí el Bisbe de Vic, Romà Casanova, hi ha presidit la missa, sota la creu del cim. La creu que és als cims de la vella i cristiana Europa. Amb el Cant dels Adéus s’ha acomiadat el 63è Aplec i fins l’any vinent.
Dia asolellat amb algunes boires i presència notable d’excursionistes. Bona organització de l’Aplec com és habitual.
(www.aplecmatagalls.cat)

Foto: la missa celebrada pel Bisbe de Vic Romà Casanova (clicar si es vol engrandir)

San Juan de las Abadesas a ca l’Schelecker

L’Anna Patrícia va anar ahir a Sant Joan de les Abadesses. A quarts de nou del vespre va comprar un parell d’ampolletes d’aigua al supermercat Schelecker del poble. Va pagar els 90 cèntims i la noia de la caixa li tornà el canvi amb el tiquet de la compra. I el tiquet va sorprendre un moment l’Anna Patrícia, quan hi va llegir:

SCHLECKER, S.A.U.
SAN JUAN DE LAS ABADESAS
BEAT MIRÓ 4
Aquarel Agua 0.5 l          0.90 €
TOTAL                             0.90 €
Al contado                      2.00 €
Cambio                           1.10 €

C.IF A43227628
IVA INCLUIDO
IVA INCLOS
GRACIAS POR SU VISITA
AGRAITS P.L. SEVA VISITA
Nº TIC / HORA / Nº CAJA
9815      20:27       1

San Juan de las Abadesas? es va preguntar només un instant l’Anna Patrícia. Perquè ella ja està curada d’espants. Ja sap prou bé que a la Comunitat Autònoma, ni que sigui al bell mig de la nostrada comarca del Ripollès, s’hi pot trobar de tot. Fins i tot un alcalde del PSC/PSOE al mateix poble, casat amb la senyora López de Campdevànol, alcaldessa d’aquest municipi fins que el maig passat els electors li van retirar la vara. 

Badalona i Castelldefels: la Catalunya emergent

Mentre el sobiranisme o independentisme català va fent via cap al no res, el país real –Som set milions i mig, a l’autonomia catalana- a poc a poc es manifesta més desacomplexadament en totes direccions. El Partit Popular emergeix amb força a l’àrea metropolitana i recull els vots dels votants que perd el PSC-PSOE. És un trasvasament de vots d’un partit tèbiament catalanista, el PSC-PSOE, cap a un partit rabiosament espanyolista. Badalona, amb el notori Garcia Albiol, i també Castelldefels són les primeres onades visibles d’aquest tsunami que arribarà a tota la comunitat autònoma catalana les properes eleccions espanyoles i que ens igualarà -en menor mesura espero- a les comunitats autònomes espanyoles de les Illes Balears i València, completament rendides i captives a l’encant popular.

Foto: la filla del Guardia Civil

A Vic en Harry Potter castellà arracona en Harry Potter català

La Laia i l’Anna Patrícia han anat avui a la tarda a veure l’última pel·lícula d’en Harry Potter. La volien veure en català però l’han vista en castellà. Qüestió d’horaris: 

Harry Potter y las reliquias de la muerte
divendres 19:15 i 22:30
dissabte i diumenge 18:00, 20:15 i 22:30
de dilluns a dijous: 19:15 i 21:45
matinal diumenge 11:30
golfa dissabte 00:45.


Harry Potter i les relíquies de la mort:
divendres 17:30
dissabte i diumenge 22:15
de dilluns a dijous 21:45
golfa dissabte 00:30

Jutgeu vosaltres mateixos.

El segrest de plaça Catalunya

L’ocupació de la plaça de Catalunya de Barcelona per part de grups d’indignats és en realitat un segrest insalubre d’un espai públic emblemàtic que ja dura més de 10 dies. No crec que tingui res a veure amb el dret de manifestació i de reunió l’ocupació permanent de plaça Catalunya. L’enorme complicitat dels mitjans de comunicació amb l’acampada d’indignats (Vilaweb n’és un exemple) ha fet créixer la festa. La deixadesa de l’estat de dret en permetre aquesta ocupació que atempta contra els drets de la resta de ciutadans, la majoria silenciosa, és vergonyosa. Com poc afortunada va ser la intervenció policial feta divendres passat. Calia ser més contundent, fer fora els ocupants i evitar que hi tornessin.

Foto: imatge de la Plaça de Catalunya de Barcelona trobada al web dels acampats.

Els Països Catalans al 4,75%: primer Catalunya, després València i ara les Illes

La situació financera de les administracions autonòmiques dels Països Catalans és catastròfica. No hi ha un euro al calaix, i el que és pitjor, es que no s’espera que n’arribi cap. Per aquest motiu el novembre passat el tripartit català ofegat pels deutes – i la despesa sense mesura- i sense crèdit bancari va decidir fer bons al 4,75% a 1 any i vendre’ls a particulars. L’èxit de l’emissió va permetre col·locar 3.000 MEUR i pagar les nòmines dels funcionaris de la Generalitat catalana. Un mes després la Generalitat Valenciana va fer la mateixa operació, idèntica, amb una emissió de bons de 1.500 MEUR. I ara és el govern de les Illes Balears. Ahir va anunciar una emissió de 200 MEUR, ampliable a 300, amb les mateixes condicions del deute català i valencià. Es podran comprar entre el 24 de gener i el 4 de febrer. El durada dels bons serà des del 15 de febrer d’enguany al 15 de febrer de 2012, data en que, si tot va bé, es cobrarà l’interès i el capital invertit. La inversió mínima és de 1000 € i la màxima de 2 MEUR. Les entitats on el podran comprar els bons són:La Caixa, Sa Nostra, Banca March, Deutsche Bank i Banc Sabadell.
La Generalitat catalana espera ara rebre l’autorització del govern espanyol per emetre una altra emissió de bons destinada també a particulars per un import de fins 2.200 MEUR a un termini de 2 o 3 anys.

L’Arlet té dues mares: la mare que la va parir i la parella lèsbica d’aquesta

Llegint el suplement Criatures del diari ARA es pot arribar a la conclusió que el més normal, el que passa més sovint, és que els fills tinguin dues mares -o a vegades dos pares- i que tenir un pare i una mare és una raresa, una anomalia. En cada un dels suplements sovintegen les històries de lesbianes que tenen un fill o fills. O que després de tenir una relació amb un mascle, ecs quin fàstic, han arribat a la plenitud quan han trobat la seva parella lèsbica.  Ahir dissabte en l’article Pit o Bireró? hi havia un peu de foto que deia: L’Arlet mamant de la Mireia Font, una de les seves dues mares. I en el text de l’article se’ns explicava que “la Memè Tejedor va voler donar el pit a la seva filla Arlet. La seva parella, la Mireia Font, que portava la nena a dins la panxa, també ho volia fer. I la Memè l’ajudaria amb les preses, perquè no s’hagués d’aixecar sempre la Mireia”. D’entrada s’iguala la condició de mare de la Mireia Font, que portava la nena a dins la panxa, amb la Memè que únicament és la parella lèsbica i que, a diferència d’un pare, no ha contribuït en res en el naixement de l’Arlet. O potser l’òvul és de la Memè? També pot ser perquè de la la manera que està redactat el text el fet de portar la nena dins la panxa sembla només un aspecte marginal. Apassionant aquest món de les dues mares de l’Arlet.

Foto: Kate Moss i Lea T. Aquesta es deia Leandro i era un home però fa un temps va canviar de sexe. És filla del gran Toninho Cerezo jugador brasiler dels anys 80.

De la manifestació del juliol al vot en blanc

En un agradable berenar familiar R. de sobte ens diu que votarà en blanc a les properes eleccions. Tots m’han decebut, no han fet res després de la manifestació, només barallar-se. R. va participar a la manifestació del 10 de juliol a Barcelona i en va tornar entusiasmat. Va ser la primera vegada que participava en una manifestació i baixar de Manlleu a Barcelona en plena canícula li va suposar un esforç considerable. Però ara l’entusiasme s’ha tornat fustració. No es mereixen res, tots són iguals! Algú l’intenta convèncer que s’ho repensi però R. diu que ja ho té molt reflexionat i que votarà en blanc.