L’obra nova a Espanya no vol adaptar-se a l’estàndard Passivhaus

casas muy energeticas

El estàndard Passivhaus  en cases

Des del portal PEP (Plataforma d’Edificació) que engloba a empreses i professionals amb coneixements en el camp de l’eficiència energètica referents a l’edificació per mitjà d’un estàndard internacional que exigeix uns requisits determinats perquè edificacions o cases siguin més eficients, alerten que a Espanya amb prou feines existeixen solament 0,006% d’obra nova – des del 2009 – que disposen de llicències basades en aquest estàndard tan reconegut internacionalment. I si mirem la rehabilitació, en realitat existeix un únic edifici a Espanya situat a la Universitat de Burgos, inclos que Catalunya és lider del mercat immobiliari espanyol tan com comentavem en un article.

apartamentos energeticos

Estem desaprofitant una oportunitat en què els edificis Passivhaus té una finalitat primordial, l’eficiència i l’estalvi energètic en els sistemes de climatització que s’instal·lin en els habitatges aconseguint una temperatura de confort constant i optimitzada que es tradueix en un estalvi econòmic substancial en aquestes factures d’electricitat que haurem de per guanyar al final del mes.

És un moment contradictori quan des de la Unió Europea s’està exigint que els Edificis de Consum Gairebé Nul siguin una realitat palpable en totes les ciutats europees. De fet, ja existeixen molts països europeus que ja inclouen en la seva normativa les exigències establertes en el estandar Passivhaus, mentre que les edificacions espanyoles segueixen malgastant l’oportunitat de construir edificis més eficients, recordant que el major consum d’energia que es produeix a Espanya és per culpa de les edificacions amb la responsabilitat aproximada d’un 45% sobre el total de l’electricitat consumida en tota Espanya.

En aquest context, els Estats membres de la Unió Europea deuen aplicar la Directiva Europea 2010/31 què estableix que els edificis públics d’obra nova a partir del 2018 hauran de complir les exigències dels Edificis de Consum Gairebé Nul, sent que Espanya està molt lluny d’aconseguir una reestructuració legislativa per poder complir la directiva europea.

Si mirem els beneficis dels edificis Passivhausamb referència a l’edificació tradicional ens podem trobar amb; En primer lloc s’utilitza un aïllament tèrmic d’un major espessor què garanteix una envolupant tèrmica de l’edifici més adequada i un major aïllament sense pèrdues energètiques o una utilització d’equips més eficients en les instal·lacions que proporcionarà tant un estalvi energètic, com una ventilació adequada de l’Edificació, entre molts altres aspectes que milloren el propi edifici.

En l’àmbit dels apartaments i pisos segons les plataformes immobiliàries d’Idealista o de Moraguespons, la implantació d’aquest estàndard suposaria un estalvi energètic en els habitatges que es traduiria en una reducció en la factura mensual de les llars espanyoles.

Si l’anteriorment ressenyat afegim què, l’estalvi energètic ascendeix entre un 75 i 90%, encara que els costos puguin ascendir una mica, s’estima entre un 3 i un 8%, l’amortització s’aconsegueix ràpidament, aproximadament entre 5 i 10 anys d’ús de l’edifici. Així que els beneficis són realment palpables tant per al consumidor i propietari de l’habitatge com enfront del canvi climàtic en la reducció del diòxid de carboni (CO2) que s’aporta l’atmosfera. I una altra temàtica que molts desconeixen, és que la taxa de venda d’aquest tipus d’immobles amb certificació Passivhaus, segons les immobiliàries, és molt alta i d’igual manera l’arrendament. Així que tenim un altre a favor per començar a pensar que no és tan mala opció.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *