Bloc de Pere Ribera i Pinós

Apunts entre Vilalta i Cardedeu

7 de març de 2016
0 comentaris

L’ACORD PER INVESTIR PEDRO SÁNCHEZ, EL TIL I LA IMMERSIÓ LINGÜÍSTICA

No sé si recordeu el Decret de tractament integrat de llengües als centres docents no universitaris de les Illes Balears, el famós TIL, que va provocar una vaga general indefinida entre els docents de les Illes Balears i les mobilitzacions més grans que s’han produït mai als carrers de Palma. La resposta de la societat civil balear reclamava respecte per la llengua catalana i el model lingüístic de la immersió. El propòsit del TIL era clar, restar hores d’ensenyament en català, i repartir les matèries no lingüístiques entre les que s’impartirien en català, castellà i la llengua estrangera, preferentment l’anglès (tal com diu el redactat de l’esmentat decret).
Si mirem l’apartat del pacte per l’educació de l’anomenat Acord per a un govern reformista i de progrés, signat entre el PsoE i Ciudadanos, veurem que al vuitè paràgraf de les propostes per a l’ensenyament no universitari, reprodueix bàsicament el redactat del TIL, quan parlen d’establir un model educatiu bilingüe o trilingüe afegint una llengua estrangera, preferentment l’anglès, a l’oficial o oficials de cada comunitat autònoma. Això, si no ho han tret del TIL, podem afirmar que til•leja, i com el decret balear de referència, suposa una reducció de la presència del català a les matèries no lingüístiques, ja que, fins ara, n’era la llengua vehicular.
El senyor Miquel Iceta i la senyora Meritxell Batet han afirmat i repetit que l’acord no afectava la immersió, perquè respectava les competències de cada autonomia per establir els marcs horaris corresponents a cada llengua, amb la qual cosa, afirmen que es pot blindar la immersió lingüística. Amb aquesta afirmació, negligeixen voluntàriament o involuntària, que es tracta de les bases per fer una nova llei d’educació, que, en tant que es tracta d’una llei orgànica, per la qual cosa té rang constitucional i estableix uns marcs que són de compliment obligatori. Neguen que aquest desplaçament del català entès com la llengua vehicular de l’ensenyament, sigui una desvirtuació de la immersió. Si ho fan per ignorància, no compleixen amb el seu deure de documentar-se abans d’opinar, com hauria de fer tot personatge públic seriós, que vulgui que se li reconegui uns nivells mínims d’objectivitat i rigor. Si ho fan per militància, bo i sabent que el que diuen no és cert, perden el poc crèdit de credibilitat que tenien davant d’alguna gent, entre els quals em compto. D’entrada, Ciudadanos no ha enganyat mai, sempre s’ha mostrat obertament contrari a la immersió lingüística a l’ensenyament, i ha estat darrere de les diferents iniciatives contra l’ús de la llengua catalana en qualsevol àmbit de la societat. El seu anticatalanisme desacomplexat i obert, ha estat sempre manifest.
Per sort, però, no crec que aquest acord arribi a ser vigent, ja que no sumen prou diputats per investir president, però cal tenir present que aquest acord entre el PsoE i Ciudadanos era prou clar, i que els portaveus del psc-PsoE ens han intentat ensarronar de la manera més cínica i barroera.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.