27 de desembre de 2019
0 comentaris

Permet la Constitució Espanyola l’Autodeterminació de Catalunya?

Permet la Constitució Espanyola l’Autodeterminació de Catalunya?

Un al·legat en favor del dret d’autodeterminació de Catalunya

(Versión Castellano)

El concepte d’Espanya a través de la història.

La constitució Espanyola no posa en cap moment els límits que conformen Espanya. Si veieu una escriptura de propietat, sempre descriu els límits de la propietat, inclús descriu aquests límits en un pis d’un edifici, indicant amb quins altres pisos limita. La constitució no ho fa perquè els ponents parlamentaris que la van escriure sabien que un Estat és quelcom mutable en el que respecta als límits del seu territori.

Espanya, concepte que ve de la Hispània romana, ocupava en l’època de màxima extensió dels visigots tota la península Ibèrica i la Septimània. No en formaven part en canvi territoris com les illes Canàries o les Balears. Mentre les Balears van començar a formar part de la corona d’Aragó com a conquesta catalana iniciada amb Jaume I i com el regne independent de Mallorca o de les Mallorques (1230), les Canàries no formaren part del Regne de Castella fins al 1496, després del descobriment d’Amèrica.


Figura 1: La Hispania visigòtica a l’any 700

Els mateixos romans es referien a tota la península Ibèrica com Hispania i la tenien dividida en diferents províncies que depenien directament de Roma.

No és fins a Carles I que es produeix una nova integració sota la mateixa coronaamb l’excepció de Portugal, però no com un sol regne dels territoris d’Hispània. Portugal no estaria dins de la corona hispànica fins a Felip II, i es perdria amb Felip IV de Castella i III de l’Aragó . És aquest mateix rei, qui violant les lleis de la Cortona de l’Aragó, que prohibien la divisió dels Regnes d’Aragó i València i el Principat de Catalunya, va perdre la Septimània, per salvar un territori no hispà com eren els Països Baixos a instancies dels negociadors castellans Luis Méndez de Haro i Pedro Coloma.

«Lo jurament que lo senyor rey fa en lo seu palau reyal a los vassalls. Subseguentment vengut lo die de la dita assignacio lo dit senyor en la sala maior del palau reyal de la dita ciutat de Barchinona per virtut del dit privilegi a aquella otorgat e per la bona praticha e custuma per los dits reys passats observada presents tots los dits convocats fara e prestara iurament sobre la creu e los sancts quatre evangelis de observar les coses seguents. Co es la carta de la venda del bovatge e tots los statuts capitols e ordinacions de les Corts generals de Cathalunya. E mes tots e sengles privilegis e gracias axi generalment com special atorgades. E mes la unio dels regnes d’Arago, Valencia e Comtat de Barchinona. E mes la unio del regne de Mallorques e illes a aquell adiacents e dels Comdats de Rosello e Serdanya de Conflent e Vallespir e vizcondado de Orladesi y Carladesy ab los dits regnes. E mes la confirmacio de totes les constitucions de Cathalunya axi del rey en Jaume com d’altres Reys.»

Jurament del Rei al Palau reial de Barcelona(nota 158) 

Durant aquest període no es parla d’Espanya, sinó de les Espanyes, en plural i no és fins a Isabel II que es comença a parlar del regne d’Espanya. Encara i això el seu títol era el de Sa Majestat Catòlica Senyora Isabel II, per la Gràcia de Deu i per la Constitució de la monarquia espanyola, reina de les Espanyes.

Ja amb la Pepa, la constitució signada a Cadis el 1812, diu en el seu primer article:

La nación española es la reunión de los españoles de ambos hemisferios.

Espanya en aquella constitució incloïa les colònies americanes, les africanes i filipines.

I en època franquista, Espanya incloïa les províncies africanes del Sàhara, Ifni, Fernando Poo i Rio Muni, territoris que en l’actualitat ja no són Espanya.

Els límits de l’Espanya de la Constitució del 1978 i el poble espanyol.

Els contraris a l’autodeterminació de Catalunya es basen amb dues normes de la CE: l’article 1.2

La sobirania nacional resideix en el poble espanyol, del qual emanen els poders de l’Estat.

I la primera part de l’article 2:

La Constitució es fonamenta en la indissoluble unitat de la Nació espanyola, pàtria comuna i indivisible de tots els espanyols

Respecte a l’article 1.2, diuen que en aquest cas el poble espanyol ha de ser interpretat com un tot únic. Acceptem-ho: Una reivindicació històrica de l’estat Espanyol és que Gibraltar és espanyol. Però no ho pot ser perquè en aquest cas s’hauria trencat la unió de l’article 2, ja que Gibraltar sota la sobirania de l’estat espanyol. Per tant els seus habitants no són poble Espanyol.

Així doncs, si Gibraltar volgués formar part d’Espanya, s’hauria de modificar la constitució pel camí llarg, ja que suposaria la modificació de l’objecte poble espanyol.

Però a més, si considerem l’Espanya de l’article 2 com un quelcom immutable des del 1978, també afectaria aquest article, perquè estaríem canviant els límits d’Espanya.

Si l’estat Espanyol vol incloure Gibraltar a Espanya, ho ha de fer o per una modificació complexa de la Constitució, o acceptar que els límits d’Espanya són permeables, que es poden canviar sense afectar a la unitat d’Espanya i que el concepte de poble espanyol també és elàstic.

I a sobre, la mateixa Constitució, en el seu preàmbul reconeix a Espanya com a una multitud de pobles:

Protegir tots els espanyols i els pobles d’Espanya…

La sentència de la cort suprema del Canadà i el dret unilateral d’independència de Catalunya.

No s’ha d’oblidar que d’acord amb els articles 10.2, 95.1 i 96.1, els tractats internacionals formen part de l’ordenament jurídic espanyol. La carta Internacionals dels Drets Humans és un tractat internacional firmat per Espanya, i per tant, no és anticonstitucional i forma part de l’ordenament jurídic espanyol.

A l’anterior s’ha d’afegir la famosa sentència de la Cort Suprema del Canadà. Començaríem per la segona pregunta:

¿Poseen, en virtud del Derecho internacional, la Asamblea Nacional, el Poder legislativo provincial, o el Gobierno de Quebec el derecho a separarse de forma unilateral del Canadá?

I analitzem la resposta:

Aunque es cierto que la mayor parte de la población de Quebec comparte la mayoría de las características definitorias de un pueblo, …

Es Catalunya un poble? Crec que és evident que la major part de la població de Catalunya comparteix la majoria de les característiques d’un poble.

Un derecho a la secesión solo nace en virtud del principio de autodeterminación de los pueblos en Derecho internacional,… en el caso de un “pueblo” al que se impida ejercer de forma efectiva su derecho a la autodeterminación en el interior del Estado del que forme parte.

S’ha permès de forma efectiva el dret a l’autodeterminació de Catalunya a l’interior de l’Estat de què forma part?

I la resposta a aquesta pregunta és clarament que no.

Des del 1715, que es produeix la conquesta de Catalunya per Felip V, ja fora de la guerra de successió, que va finalitzar amb la signatura el 1713 del Tractat d’Utrecht i el 1714 del Tractat de Rastatt, Catalunya ha intentat exercir el seu dret d’autodeterminació interna en totes les oportunitats que l’hi ha estat possible. Ja amb la Pepa li va ser negada aquesta possibilitat. Cada vegada que ha assolit un autogovern per molt limitat que hagi estat, és el primer que han anul·lat els governs autoritaris que després d’aquest fet han arribat al poder a Espanya. El segle passat tenim la dissolució de la mancomunitat pel General Primo de Rivera i la de l’Autonomia de Catalunya de la 2a. República pel general Franco.

En el conegut com el règim del 78, un dels objectius del cop d’estat del 23F fou posar fi al desenvolupament dels estatuts d’autonomia. En aquest aspecte, el cop va tenir un relatiu èxit amb l’aprovació de LOAPA, que pretenia limitar l’autodeterminació interna, principalment de les nacions espanyoles més combatives, Catalunya i el País Basc, frenada pel Tribunal Constitucional.

Posteriorment amb l’arribada del Partit Popular amb Aznar al poder, sobretot a partir del 2000 que ostentà la majoria absoluta, es va començar a patir una nova restricció de l’autogovern a través d’unes lleis de bases que bloquejaven qualsevol desenvolupament de les mateixes més enllà d’un simple reglament, infrafinançant les competències autonòmiques, o el nomenament pel Tribunal Suprem i el Constitucional de magistrats ultranacionalistes espanyols que interpretaven la Constitució de forma centralista i restrictiva amb relació a les autonomies.

És per això que el Parlament Català inicià a la legislatura del 2003 la redacció d’un nou estatut, que permetés assegurar les competències que se l’hi atribuïen, un finançament just i controlat pel mateix autogovern, una participació en els nivells judicials, que com mínim a Catalunya fos un fre a les intervencions ultra centralistes de la magistratura espanyola i una inversió de l’estat a Catalunya congruent amb el PIB aportat per aquesta comunitat al conjunt de l’Estat que evités el seu empobriment.

El Parlament de Catalunya va elaborar un Estatut d’autonomia, que aprovar el 2005, presentant-lo el mateix any al Congrés de Diputats Espanyol, el qual retallà la proposta, severament. Als Catalans encara ens ressona la frase d’Alfons Guerra: «Lo cepillamos como un carpintero durante la comissión». Després de ser aprovat amb referèndum el 2006, el Tribunal Constitucional en Sentencia de 2010 el va tornar a retallar.

El 27 d’octubre de 2017, el Govern de l’Estat espanyol, aplica l’article 155 al govern de Catalunya, amb la interpretació més centralista i radical possible d’aquest article de la Constitució, destituint el President de la Generalitat i dissolent el Parlament de Catalunya, cosa que enlloc estava escrit que pogués fer.

El 3 d’octubre de 2018, el Tribunal Suprem avala la intervenció dels comptes de la Generalitat feta pel Govern de Rajoy.

A l’últim discurs de cap d’any, el president de l’Aragó el Sr. Javier Lamban, després del pacte de govern a què havien arribat el PSOE i Esquerra Republicana al que sempre s’havia manifestat en contra, defensava que no acceptarien diferències de tractes de favor a altres comunitats, referint-se a Catalunya. Tractes de favor? L’Aragó gasta en sanitat un 56% de les transferències rebudes, Catalunya en gasta un 58,2%. Tot i això, la despesa de l’Aragó representa el 5,6% del PIB i la de Catalunya només el 4,7%. Mentre la mitjana de transferència de finançament de l’Estat per les competències homogènies de les autonomies és del 10,1%, Catalunya només en rep un 8%.

L’Estat espanyol entre el 2001 i el 2018 només ha executat el 73,7% de la inversió pressupostada. L’estat ha invertit en aquests anys 107 euros anuals per català. Mentre que la mitjana espanyola és de 136 euros anuals.

CCAA Trans Pos
Andalucia 12,1 5
Aragón 10 10
Asturies 12,1 4
Balears 7,2 14
Canarias 9,9 11
Cantabria 13,5 2
Castilla la Mancha 12,5 3
Castilla y León 11,9 6
Catalunya 7,9 13
Extremadura 15,8 1
Galicia 11,8 7
La Rioja 11,3 8
Madrid 7,1 15
Murcia 10,7 9
Valencia 9,5 12

Catalunya és la 3a comunitat per aportació d’impostos a l’Estat i no obstant això és la 10a per aportacions de l’estat. És veritat que Madrid aporta més i rep menys, però també és veritat que Madrid és la seu de l’Ministeri de Foment, Aena, Adif … les principals inversors en infraestructures de l’Estat. És la seu també de la majoria de les energètiques a causa d’un efecte capital. Per això, l’índex IPS – índex de progrés social elaborat per la Comunitat Europea – situa Madrid a 1ª posició un nivell que el del seu PIB per càpita, mentre que Catalunya, 4ª comunitat en PIB per càpita passa a ser la 12a en IPS; aquest canvi només és possible pel dèficit de la balança fiscal de Catalunya.

CCAA PIB PPA x Capita IPS Pos PIB Pos IPS Diff
Andalucia 18.300 63,81 16 17 -1
Aragón 27.000 68,24 6 7 -1
Asturies 22.700 68,27 10 6 4
Balears 25.300 63,84 7 16 -9
Canarias 20.600 65,32 13 13 0
Cantabria 23.500 69,28 9 4 5
Castilla la Mancha 19.300 64,34 15 15 0
Castilla y León 23.800 68,86 8 5 3
Catalunya 28.400 65,51 4 12 -8
Euzkadi 32.500 71,41 1 2 -1
Extremadura 16.700 64,72 17 14 3
Galicia 21.800 66,27 11 10 1
La Rioja 27.200 68,10 5 8 -3
Madrid 31.500 71,92 2 1 1
Murcia 19.700 65,53 14 11 3
Navarra 31.100 69,90 3 3 0
Valencia 21.200 66,60 12 9 3

Font: Comissió Europea 

És evident que les transferències de l’Estat són discriminatòries negativament per Catalunya.

L’oposició aferrissada dels governs espanyols de qualsevol signe a estendre el règim fiscal basc i navarrès a altres autonomies, només s’explica si la seva gestió de la recaptació no és neutral i, per tant, els permet treure’n rendiment polític (Piketty: centralisme i ideologia).

El tractament de la llengua comuna de balears, valencians i catalans per part de l’estat central ha sigut de total oposició a la seva normalització. S’ha negat a acceptar que fos llengua d’ús del parlament Europeu, a pesar dels oferiments fets per la taula d’aquest. L’advocacia de l’estat ha volgut prohibir que els governs de València, Balears i Catalunya facin ús del català en les comunicacions oficials entre ells. Només el 2%  de les pagines webs de l’Administració General de l’Estat estan totalment traduides al català

Feridora és especialment l’actitud del Poder Judicial, que s’ha negat repetidament a exigir el coneixement del català com a requisit per ocupar una plaça a Catalunya, sinó que a més ha rebaixat les sentències amb llengua catalana d’un minso 8% a un pobre 6%. Per a més inri el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, el Sr. Barrientos és incapaç de dictar una sentència en català encara que ho estigui fent en contra d’un expresident i un president de la Generalitat.

És evident que Espanya no ha permès exercir de forma efectiva el dret d’autodeterminació interna a Catalunya, ja que ha bloquejat l’autogovern reduint-lo per sota de les expectatives del pacte constitucional, que donava solució a unes reivindicacions històriques de la societat catalana. Per tant el dret internacional afavoriria l’exercici del dret d’autodeterminació.

La sentència sobre el dret de Quebec a la independència pactada.

Però analitzem la sentència des dels principis que informen la constitució canadenca i els principis que informen l’espanyola.

…los principios subyacentes que informan el conjunto de nuestra constitución, entre los que se hallan el federalismo, la democracia, el constitucionalismo y la primacía del derecho, así como el respeto por las minorías.

Informen aquests principis la constitució Espanyola? Ja en el preàmbul trobem:

Garantir la convivència democràtica dins la Constitució i les lleis de conformitat amb un ordre econòmic i social just.

Consolidar un Estat de Dret que asseguri l’imperi de la Llei com a expressió de la voluntat popular.

Protegir tots els espanyols i els pobles d’Espanya en l’exercici dels drets humans, les seves cultures i tradicions, llengües i institucions.

Promoure el progrés de la cultura i de l’economia per tal d’assegurar a tothom una qualitat de vida digna.

Establir una societat democràtica avançada.

L’article 1r:

Espanya es constitueix en un Estat social i democràtic de Dret…

L’article 2n:

...reconeix i garanteix el dret a l’autonomia de les nacionalitats i de les regions que la integren…

internoÉs evident que els principis que informen la CE inclouen democràcia, constitucionalisme, i primacia del dret. Quant al federalisme, si bé no l’anomena per aquest nom, és clar que el té present quan parla de nacionalitats i regions, i en el preàmbul, de «protegir els pobles d’Espanya en l’exercici dels drets humans, les seves cultures, llengües i institucions». I per tant aquest paràgraf de la sentència també l’hi pot ser aplicació.

EI resto de provincias y el gobierno federal no tendrian nlnguna razón válida paa negar al gobierno de Quebec el derecho a perseguir la consecución de la secesión, si una mayoría clara de la población de Quebec optara por ello, durantc tanto ticmpo y de forma que, en dicha persecución, Quebec respetara los derechos de otros

Aquest article del eldiario.es insisteix en l’anterior.

Así, la invocación del pronunciamiento del Tribunal Supremo de Canadá servía al TC para rechazar que una comunidad autónoma pueda convocar unilateralmente un referéndum de autodeterminación. Pero, al mismo tiempo, no negaba la posibilidad de una consulta pactada.

Conclusions.

Les evidènciessón clares:

  1. Que quan es parla de l’article 1.2 sobre que la sobirania recau sobre el poble espanyol, no es pot entendre aquest poble com un tot absolut, sinó que s’ha de tenir en consideració el preàmbul quan parla de la multiplicitat dels pobles d’Espanya.
  2. Que en tenir en consideració la unitat d’Espanya, s’ha d’acceptar el caràcter territorialment mutant del concepte d’Espanya, que poat acceptar l’agregació d’altres territoris, però també que alguns que ara hi són englobats deixen de ser-ho.
  3. És possible, dins de la constitució, una consulta pactada no vinculant sobre la independència de Catalunya, a través d’una pregunta clara, però que obligués a l’Estat Espanyol i als representants dels catalans a una negociació per pactar la independència.
  4. Que aquest pacte no seria inconstitucional, sinó l’expressió sobirana del poble d’Espanya d’acord amb l’article 1.2 i el caràcter múltiple d’aquest poble expressat al preàmbul.
  5. Que la repressió sistemàtica contra l’autodeterminació interna al llarg dels segles, expressada en els darrers anys amb una recentralització de les competències de la Generalitat, un finançament extremament insuficient, i una falta d’inversió en les infraestructures que evitin l’empobriment de la societat catalana, possibiliten la declaració unilateral d’independència d’acord amb les lleis internacionals.

¿Permite la Constitución Española l’Autodeterminación de Cataluña?

Un alegato en favor del derecho de autodeterminación de Cataluña

(versió català)

El concepto de España a través de la historia.

La constitución Española no pone en ningún momento los límites que conforman España. Si se ve una escritura de propiedad, siempre describe los límites de la propiedad, incluiso describe estos límites en un piso de un edificio, indicando con qué otros pisos limita. La constitución no lo hace porque los ponentes parlamentarios que la escribieron sabían que un Estado es algo mutable en lo que respecta a los límites de su territorio.

España, concepto que viene de la Hispania romana, ocupaba en la época de máxima extensión de los visigodos toda la Península Ibérica y la Septimania. No formaban parte en cambio territorios como las islas Canarias o Baleares. Mientras las Baleares empezaron a formar parte de la corona de Aragón como conquista catalana iniciada con Jaume I y como el reino independiente de Mallorca o de las Mallorques (1230), Canarias no formaron parte del Reino de Castilla hasta el 1496, después del descubrimiento de América.


Figura 1: La Hispania visigótica en el año 700

Los romanos se referían a toda la península Ibérica como Hispania y la tenían dividida en diferentes provincias que dependían directamente de Roma.

No es hasta Carlos I que se produce una nueva integración bajo la misma corona, pero no como un solo reino de los territorios de Hispania con la excepción de Portugal, que no estaría dentro de la corona hispánica hasta Felipe II, y que se perdería con Felipe IV de Castilla y III de Aragón. Es este mismo rey, quien violando las leyes de la Corona de Aragón, que prohibían la división de los Reinos de Aragón y Valencia y el Principado de Cataluña, perdió la Septimania, para salvar un territorio no hispano como eran los Países Bajos a instancias de los negociadores castellanos Luis Méndez de Haro i Pedro Coloma..

«Lo jurament que lo senyor rey fa en lo seu palau reyal a los vassalls. Subseguentment vengut lo die de la dita assignacio lo dit senyor en la sala maior del palau reyal de la dita ciutat de Barchinona per virtut del dit privilegi a aquella otorgat e per la bona praticha e custuma per los dits reys passats observada presents tots los dits convocats fara e prestara iurament sobre la creu e los sancts quatre evangelis de observar les coses seguents. Co es la carta de la venda del bovatge e tots los statuts capitols e ordinacions de les Corts generals de Cathalunya. E mes tots e sengles privilegis e gracias axi generalment com special atorgades. E mes la unio dels regnes d’Arago, Valencia e Comtat de Barchinona. E mes la unio del regne de Mallorques e illes a aquell adiacents e dels Comdats de Rosello e Serdanya de Conflent e Vallespir e vizcondado de Orladesi y Carladesy ab los dits regnes. E mes la confirmacio de totes les constitucions de Cathalunya axi del rey en Jaume com d’altres Reys.»

Juramento del Rey en el Palacio real de Barcelona(nota 158) 

Durante este periodo no se habla de España, sino de las Españas, en plural y no es hasta Isabel II que se empieza a hablar del reino de España. Aúb así su título era el de Su Majestad Católica Doña Isabel II, por la Gracia de Dios y por la Constitución de la monarquía española, reina de las Españas.

Ya con la Pepa, la constitución firmada en Cádiz en 1812, dice en su primer artículo:

La nación española es la reunión de los españoles de ambos hemisferios.

España en aquella constitución incluía las colonias americanas, las africanas y filipinas.

Ya en época franquista, España incluía las provincias africanas del Sahara, Ifni, Fernando Poo y Río Muni, territorios que en la actualidad ya no son España.

Los límites de la España de la Constitución de 1978 y el pueblo español.

Los contrarios a la autodeterminación de Cataluña se basan con dos normas de la CE: el artículo 1.2

La soberanía nacional reside en el pueblo español, del que emanan los poderes del Estado.

Y la primera parte del artículo 2:

La Constitución se fundamenta en la indisoluble unidad de la Nación española, patria común e indivisible de todos los españoles

Respecto al artículo 1.2, dicen que en este caso el pueblo español debe ser interpretado como un todo único. Aceptémoslo: Una reivindicación histórica del estado Español es que Gibraltar es español. Pero no lo puede ser porque en este caso se habría roto la unión del artículo 2, ya que Gibraltar bajo la soberanía de España. Por lo tanto sus habitantes no son pueblo Español.

Así pues, si Gibraltar quisiera formar parte de España, se debería modificar la constitución por el camino largo, ya que supondría la modificación del objeto pueblo español.

Pero además, si consideramos la España del artículo 2 como un algo inmutable desde 1978, también afectaría este artículo, porque estaríamos cambiando los límites de España.

Si el estado Español quiere incluir Gibraltar en España, lo tiene que hacer o por una modificación compleja de la Constitución, o aceptar que los límites de España son permeables, que se pueden cambiar sin afectar a la unidad de España y que el concepto de pueblo español también es elástico.

Y encima, la misma Constitución, en su preámbulo reconoce en España como muchas naciones:

Proteger a todos los españoles y pueblos de España …

La sentencia de la corte suprema de Canadá y el derecho unilateral de independencia de Cataluña.

No hay que olvidar que de acuerdo con los artículos 10.2, 95.1 y 96.1, los tratados internacionales forman parte del ordenamiento jurídico español. La carta Internacionales de los Derechos Humanos es un tratado internacional firmado por España, y por tanto, no es anticonstitucional y forma parte del ordenamiento jurídico español.

A lo anterior hay que añadir la famosa sentencia de la Corte Suprema de Canadá. Comenzaríamos por la segunda pregunta:

¿Poseen, en virtud del Derecho internacional, la Asamblea Nacional, el Poder legislativo provincial, o el Gobierno de Quebec el derecho a separarse de forma unilateral del Canadá?

Y analizamos la respuesta:

Aunque es cierto que la mayor parte de la población de Quebec comparte la mayoría de las características definitorias de un pueblo, …

Es Cataluña un pueblo? Creo que es evidente que la mayor parte de la población de Cataluña comparte la mayoría de las características de un pueblo.

Un derecho a la secesión solo nace en virtud del principio de autodeterminación de los pueblos en Derecho internacional,… en el caso de un “pueblo” al que se impida ejercer de forma efectiva su derecho a la autodeterminación en el interior del Estado del que forme parte.

Se ha permitido de forma efectiva el derecho a la autodeterminación de Cataluña en el interior del Estado del que forma parte?

Y la respuesta a esta pregunta es claramente que no.

Desde el 1715, que se produce la conquista de Cataluña por Felipe V, ya fuera de la guerra de sucesión, que finalizó con la firma en 1713 del Tratado de Utrecht y en 1714 del Tratado de Rastatt, Cataluña ha intentado ejercer su derecho de autodeterminación interna en todas las oportunidades que le ha sido posible. Ya con la Pepa le fue negada esta posibilidad. Cada vez que ha alcanzado un autogobierno por muy limitado que haya sido, es el primero que han anulado los gobiernos autoritarios que después de este hecho han llegado al poder en España. En el siglo pasado tenemos la disolución de la mancomunidad por el General Primo de Rivera y la de la Autonomía de Cataluña de la 2ª. República por el general Franco.

En el conocido como el régimen del 78, uno de los objetivos del golpe de estado del 23F fue poner fin al desarrollo de los estatutos de autonomía. En este aspecto, el golpe tuvo un relativo éxito con la aprobación de LOAPA, que pretendía limitar la autodeterminación interna, principalmente de las naciones españolas más combativas, Cataluña y el País Vasco y fue frenada por el Tribunal Constitucional.

Posteriormente con la llegada del PP con Aznar al poder, sobre todo a partir de 2000 que ostentó la mayoría absoluta, se empezó a sufrir una nueva restricción del autogobierno a través de unas leyes de bases que bloqueaban cualquier desarrollo de las mismas más allá de un simple reglamento, infrafinanciado las competencias autonómicas, o el nombramiento para el Tribunal Supremo y el Constitucional de magistrados ultranacionalistas españoles que interpretaban la Constitución de forma centralista y restrictiva en relación con las autonomías.

Es por ello que el Parlamento Catalán inició la legislatura de 2003 la redacción de un nuevo estatuto, que permitiera asegurar las competencias que se le atribuían, una financiación justa y controlada por el mismo autogobierno, una particiapción en los niveles judiciales, que como mínimo en Cataluña, fuera un freno a las intervenciones ultra centralistas de la magistratura española y una inversión del estado en Cataluña congruente con el PIB aportado por esta comunidad en el conjunto del estado que evitara su empobrecimiento.

El Parlamento de Cataluña elaboró ​​un Estatuto de autonomía, que aprobó en 2005, presentándolo el mismo año en el Congreso de Diputados español, el cual recortó la propuesta, severamente. A los Catalanes todavía nos resuena la frase de Alfonso Guerra: «lo cepillamos como un carpintero durante la Comisión». Tras ser aprobado con referéndum en 2006, el Tribunal Constitucional con Sentencia de 2010 lo volvió a recortar.

El 27 de octubre de 2017, el Gobierno de España, aplica el artículo 155 al gobierno de Cataluña, con la interpretación más centralista y radical posible de este artículo de la Constitución, destituyendo el Presidente de la Generalitat y disolviendo el Parlamento de Cataluña, lo que en ninguna parte estaba escrito que pudiera hacer.

El 3 de octubre de 2018, el Tribunal Supremo avala la intervención de las cuentas de la Generalitat hecha por el Gobierno de Rajoy.

En el último discurso de fin de año, el presidente de Aragón D. Javier Lamban, tras el pacto de gobierno al que habían llegado el PSOE y ERC al que siempre se había manifestado en contra, defendía que no aceptaría diferencias de tratos de favor a otras comunidades, en referencia a Cataluña. Tratos de favor? El Aragón gasta en sanidad un 56% de las transferencias recibidas, Cataluña gasta un 58,2%. Sin embargo, el gasto de Aragón representa el 5,6% del PIB y la de Cataluña sólo el 4,7%. Mientras la media de transferencia de financiación del Estado para las competencias homogéneas de las autonomías es del 10,1%, Cataluña sólo recibe un 8%.

El Estado español entre 2001 y 2018 sólo ha ejecutado el 73,7% de la inversión presupuestada. El estado ha invertido en estos años 107 euros anuales por catalán. Mientras que la media española es de 136 euros anuales.

Catalunya es la 3ª comunidad por aporte de impuestos al Estado y sin embargo es la 10ª por aportaciones del estado. Es verdad que Madrid aporta más y recibe menos, pero también es verdad que Madrid es la sede del Ministerio de Fomento, Aena, Adif… las principales inversores en infraestructuras del Estado. Es la sede también de la mayoría de las energéticas debido a un efecto capital. Por esto, el índice IPS – índice de progreso social elaborado por la Comunidad Europea – sitúa Madrid en 1ª posición al mismo nivel que su PIB per capita, mientras que Catalunya, 4ª comunidad en PIB per capita pasa a ser la 12ª en IPS; este cambio solo es posible por el déficit de la Balanza fiscal de Catalunya

Es evidente que las transferencias del Estado son discriminatorias negativamente por Cataluña.

La oposición cerrada de los gobiernos españoles de cualquier signo a extender el régimen fiscal vasco y navarro a otras autonomías solo se explica si su gestión de la recaudación no es neutral y, por tanto, les permite sacar rendimiento político (Piketty : centralisme i ideologia).

El tratamiento de la lengua común de baleares, valencianos y catalanes por parte del estado central ha sido de total oposición a su normalización. Se ha negado a aceptar que fuera lengua de uso del Parlamento Europeo, a pesar de los ofrecimientos hechos por la mesa de este. La abogacía del estado ha querido prohibir que los gobiernos de Valencia, Baleares y Cataluña hagan uso del catalán en las comunicaciones oficiales entre ellos. Solo el 2% del paginas web de la Administración General del Estado están totalmente traducidas al catalán.

Hiriente es especialmente la actitud del poder judicial, que se ha negado repetidamente a exigir el conocimiento del catalán como requisito para ocupar una plaza en Cataluña, sino que además ha rebajado las sentencias con lengua catalana de un exiguo 8% a un pobre 6%. Para más inri el presidente del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, el Sr. Barrientos es incapaz de dictar una sentencia en catalán aunque lo esté haciendo en contra de un ex presidente y un presidente de la Generalitat.

Es evidente que España no ha permitido ejercer de forma efectiva el derecho de autodeterminación interna en Cataluña, ya que ha bloqueado el autogobierno reduciéndolo por debajo de las expectativas del pacto constitucional, que daba solución a unas reivindicaciones históricas de la sociedad catalana . Por lo tanto el derecho internacional favorecería el ejercicio del derecho de autodeterminación.

La sentencia sobre el derecho de Quebec a la independencia pactada.

Pero analizamos la sentencia desde los principios que informan la constitución canadiense y los principios que informan la española.

…los principios subyacentes que informan el conjunto de nuestra constitución, entre los que se hallan el federalismo, la democracia, el constitucionalismo y la primacía del derecho, así como el respeto por las minorías.

¿Informan estos principios la constitución Española? Ya en el preámbulo encontramos:

Garantizar la convivencia democrática dentro de la Constitución y de las leyes conforme a un orden económico y social justo.

Consolidar un Estado de Derecho que asegure el imperio de la ley como expresión de la voluntad popular.

Proteger a todos los españoles y pueblos de España en el ejercicio de los derechos humanos, sus culturas y tradiciones, lenguas e instituciones.

Promover el progreso de la cultura y de la economía para asegurar a todos una digna calidad de vida.

Establecer una sociedad democrática avanzada

El artículo 1:

España se constituye en un Estado social y democrático de Derecho…

El artículo 2.

…reconoce y garantiza el derecho a la autonomía de las nacionalidades y regionesque la integran…

Es evidente que los principios que informan la CE incluyen democracia, constitucionalismo, y primacía del derecho. En cuanto al federalismo, si bien no le llama por ese nombre, está claro que lo tiene presente cuando habla de nacionalidades y regiones, y en el preámbulo, de «proteger los pueblos de España en el ejercicio de los derechos humanos, sus culturas, lenguas e instituciones ». Y por lo tanto este párrafo de la sentencia también le puede ser de aplicación.

EI resto de provincias y el gobierno federal no tendrian nlnguna razón válida paa negar al gobierno de Quebec el derecho a perseguir la consecución de la secesión, si una mayoría clara de la población de Quebec optara por ello, durantc tanto ticmpo y de forma que, en dicha persecución, Quebec respetara los derechos de otros

Este artículo del diario.es insiste en lo anterior.

Así, la invocación del pronunciamiento del Tribunal Supremo de Canadá servía al TC para rechazar que una comunidad autónoma pueda convocar unilateralmente un referéndum de autodeterminación. Pero, al mismo tiempo, no negaba la posibilidad de una consulta pactada.

Conclusiones.

Las evidencias son claras:

  1. Que cuando se habla del artículo 1.2 sobre que la soberanía recae sobre el pueblo español, no se puede entender este pueblo como un todo absoluto, sino que se debe tener en consideración el preámbulo cuando habla de la multiplicidad de los pueblos de España.

  2. Que al tener en consideración la unidad de España, se debe aceptar el carácter territorialmente mutante del concepto de España, que puede aceptar la agregación de otros territorios, pero también que algunos que ahora están englobados en él, dejen de serlo.

  3. Es posible, dentro de la constitución, una consulta pactada no vinculante sobre la independencia de Cataluña, a través de una pregunta clara, pero que obligara al Estado Español y a los representantes de los catalanes a una negociación para pactar la independencia.

  4. Que este pacto no sería inconstitucional, sino la expresión soberana del pueblo de España de acuerdo con el artículo 1.2 y el carácter múltiple de este pueblo expresado en el preámbulo.

  5. Que la represión sistemática contra la autodeterminación interna a lo largo de los siglos, expresada en los últimos años con una recentralización de las competencias de la Generalidad, una financiación extremadamente insuficiente, y una falta de inversión en las infraestructuras que eviten el empobrecimiento de la sociedad catalana, posibilitan la declaración unilateral de independencia de acuerdo con las leyes internacionales.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!