El pols de la llengua als Països Catalans

Blog sobre llengua i societat de Pere Mayans

6 d'agost de 2013
0 comentaris

Somescola i les Illes Balears i Pitiüses

Malgrat ser el període vacacional, i més al l’ensenyament, o potser per això ho han fet, els atacs contra la llengua catalana i contra aquells qui la defensen no té aturador a les Illes Balears. Ara, el govern Bauzà ha distituït tres directors d’insitut de Menorca per negar-se a aplicar el decret de trilingüisme. Un decret que fa perdre el paper de pla de paller del sistema educatiu al català i que (re)incorpora el castellà com a llengua vehicular, a més d’incorporar l’anglès com a llengua vehicular de molts continguts curriculars, malgrat que se sap que no hi ha professorat preparat per fer-ho (no deixa de ser curiós que el senyor Bauzà culpi la immersió lingüística en català del fracàs escolar i, paral·lelament, promogui l’ensenyament en anglès: caldrà veure si en aquesta llengua, de la qual tenen un domini relativament baix una part important del professorat, disminueix el fracàs escolar (tot plegat, com a argumentació, fa riure…, si no fes plorar). 

Us imagineu que al Principat haguéssim cessat la munió de professors (especialment de secundària i de zones urbanes molt poblades) que han fet en aquests últims 20 anys classes en castellà o que haguessis denunciat las jutjats aquells centres que, descaradament, incompleixen la Llei d’educació, i abans la Llei de política lingüística? Se’ns hagués titllat de tot  i més… Per pensar-hi… Els altres sempre exerceixen violència, simbòlica i real, nosaltres sempre defensant-nos i justificant-nos…

Sortosament, i malgrat el que dèiem al principi del període estival, la societat dels Països Catalans, tant política com educativa, ha reaccionat…  Com a mostra, el comunicat que ha emès l’entitat principatina “Somescola.cat“, que trobareu en el cos d’aquest apunt…

Imatge dels directors cessats i del suport que han rebut.

  

ATURAR LES AGRESSIONS A LA LLENGUACATALANA A LES ILLES, TAMBÉ ENS PERTOCA

 

Els directors dels instituts menorquins l’IES Joan Ramis i Ramis, IES Cap de Llevant i IES Pasqual Calbó i Caldés , han estat cessats fulminantment pel govern balear per no acatar les instruccions derivades del nou decret contra el català. Una altre director, el de l’IES Berenguer d’Anoia d’Inca, a Mallorca, ha dimitit amb el suport de tot l’equip directiu del centre, ja que no vol seguir unes instruccions que vulneren el projecte educatiu de l’institut. Tal i com estan les coses no seran les úniques direccions expedientades o dimissionàries, ja que la comunitat educativa de les Illes vol seguir defensant el paper tan positiu que ha fet el català com a llengua d’aprenentatge, encara que no s’ha arribat mai a la generalització dins del sistema educatiu com a Catalunya. També volem denunciar una nova normativa sobre l’ús de símbols en els centres educatius i edificis públics que vol castigar, amb multes de milers d’euros, la presència de llaços amb les quatre barres, que van sorgir a totes les Illes dins la campanya d’Enllaçats per la Llengua i que posteriorment es va estendre per tots els Països Catalans.
Des de la plataforma d’entitats Som Escola.cat volem manifestar la nostra solidaritat amb la comunitat educativa de les Illes Balears i Pitiüses i denunciar públicament la persecució de la llengua catalana del govern Bauzà. Estem, avui més que mai, enllaçats per la llengua que compartim amb tots els Països Catalans.

Per un país de tots, l’escola en català.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!